Activiştii Greenpeace în lupta contra Shell

0

Potrivit unui anunţ al organizaţiei Greenpeace, 20 de activişti din 13 ţări s-au legat de o navă de tip spărgător-de-gheaţă, în Helsinki, Finlanda. Nava este programată să plece în zona arctică din apropiere de Alaska, pentru a ajuta echipele companiei Shell să foreze în căutarea petrolului în apele nordice.

 

Foto: Actriţa Lucy Lawless, într-o acţiune Greenpeace / Alaskadispatch.com


 

O altă navă de acelaşi tip a plecat, deja, spre Oceanul Arctic; ambele echipamente sunt închiriate companiei petroliere Shell de către guvernul finlandez. „Ne aflăm aici în numele a aproape 400.000 de oameni din toată lumea care nu mai departe de acum două luni au cerut companiei Shell să suspende campania nechibzuită care duce la distrugerea Arcticului. Companiile petroliere sunt perfect conştiente de faptul că o scurgere de petrol în largul coastelor Alaskăi ar avea urmări devastatoare pentru mediu şi ar fi imposibil de curăţat”, a precizat Tapio Laasko, manager de campanie Greenpeace pentru Finlanda.

„Oceanul Arctic este expus unor furtuni similare uraganelor, ca şi intensitate şi forţă, are gheţuri groase, temperaturi sub zero grade şi se află în întuneric timp de mai multe luni. Mai mult, dincolo de aceste condiţii meteo, infrastructura de aici este limitată, nu sunt drumuri sau porturi la apă de mare adâncime şi sunt doar câteva aeroporturi mici, iar cel mai apropiat punct al pazei de coasă este la peste 1.000 de kilometri distanţă”, explică Cindy Shogan (director executiv al organizaţiei Alaska Wilderness League) condiţiile care fac ca orice scurgere de petrol în Arctic să fie un pericol grav. Astfel, spune ea, temerile sunt că, dacă o asemenea scurgere apare, ea nu va putea fi curăţată înainte de instalarea iernii arctice, compania va opri operaţiunile şi mediul va fi puternic afectat.

În luna ianuarie, 573 de oameni de ştiinţă au semnat o scrisoare adresată preşedintelui american Barack Obama şi administraţiei conduse de el, cerând să nu se mai acorde licenţe pentru exploatări petroliere offshore în zona arctică până când nu sunt realizate mai multe studii în teren. Deşi Shell susţine că poate face faţă rapid unei eventuale scurgeri de petrol, un raport recent dat publicităţii în SUA arată că operaţiunile în zona arctică prezintă un număr ridicat de riscuri. Problema mediului este extrem de gravă, de asemenea: Oceanul Arctic a suferit un impact serios în urma schimbărilor climatice, gheaţa sa subţiindu-se tot mai mult sau chiar dispărând odată cu creşterea accentuată a temperaturilor. Dar, se pare că acest fenomen, în loc să îngrijoreze guvernele, le-a îndemnat să profite de absenţa gheţurilor pentru a exploata regiunea de combustibilii fosili aflaţi sub ape.

 

Sursa: Mongabay News


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger