Activiştii Greenpeace eliberaţi de Rusia se întorc în ţările lor

0

BBC a fost de faţă la sosirea, în Marea Britanie, a celor cinci activişti Greenpeace britanici care, după 100 de zile de detenţie în Rusia, au fost eliberaţi şi lăsaţi să revină acasă. Familiile şi prietenii i-au întâmpinat pe Anthony Perrett, Alexandra Harris, Phil Ball, Iain Rogers şi videograful Kieron Bryan (foto jos).

 

 

Cei cinci fac parte din grupul de 30 de activişti Greenpeace acuzaţi de huliganism după un protest în Oceanul Arctic, în apropierea unei platforme petroliere ruseşti. Iniţial, acuzaţiile fuseseră de piraterie. Toţi cei 30 au fost eliberaţi în baza actului de graţiere votat de parlamentul Rusiei săptămâna trecută. Anthony Perrett a declarat că „condiţiile de detenţie din Murmansk au fost grele; am stat într-o celulă timp de 23 de ore pe zi şi împărţeam o toaletă deschisă, fără cabină, cu alte trei persoane”. „Au fost nişte luni ciudate, dar acum s-a terminat totul şi e bine să fim din nou acasă”, a mai spus el. Întrebat dacă protestul a meritat, în condiţiile ce i-au urmat, acesta a conchis: „Uitaţi-vă câtă presă este astăzi aici. Noi încercăm să răspândim cât mai mult mesajul salvării Arcticului, cred că facem o treabă bună până acum”.

Alexandra Harris a declarat că reţinerea activiştilor Greenpeace a fost „o reacţie complet disproporţionată din partea Rusiei. Nu a existat violenţă fizică faţă de mine, dar a fost o tortură, două luni într-o închisoare rusească, 100 de zile în total pentru o infracţiune pe care nu am comis-o”. Harris a mai declarat că Rusia le-a dat drumul pentru a evita critica la nivel global înaintea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci. „Înainte de graţiere, ştiam că am putea primi o pedeapsă de doi ani de închisoare”, a declarat şi Kieron Bryan. „Nu este o coincidenţă că am fost eliberaţi în aceeaşi săptămână cu fetele de la Pussy Riot şi oponentul Kremlinului Mikhail Khodorkovsky”, a mai spus el, accentuând nevoia ca media din întreaga lume să fie mai atentă la ce se întâmplă în Rusia. Şi alţi activişti Greenpeace, din alte ţări, au ajuns acasă în ultimele două zile. Până acum, opt din cei 30 au părăsit Rusia. În afară de cei patru activişti care sunt din Rusia, toţi ceilalţi vor părăsi statul în următoarele zile.

 

Sursa, foto şi mai multe detalii: BBC

 

Puteţi citi şi:

Amnistie pentru activiştii Greenpeace reţinuţi în Rusia şi pentru membrele trupei punk Pussy Riot

Protest Greenpeace împotriva Gazprom la Arad

Mesajele protestatarilor închiși în Rusia

Solidaritate la București pentru eliberarea activiștilor Greenpeace reținuți în Rusia

Rusia a retras acuzaţiile de piraterie la adresa activiştilor Greenpeace reţinuţi după un protest în Arctic

Rusia acuză activişti Greenpeace de piraterie

Cinci activişti Greenpeace, acuzaţi oficial de piraterie

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger