Activiştii din Paris s-au ciocnit cu poliţia după ce Franţa a interzis protestele anti-Israel

2

Sâmbăta aceasta, activiştii parizieni s-au ciocnit cu forţele de ordine în cadrul unei demonstraţii pro-palestiniene care s-a soldat cu câţiva răniţi şi 38 de arestări, scrie RT.com, în ciuda unei interdicţii guvernamentale emise vineri împotriva protestelor anti-Israel. Potrivit BBC News, peste 500 de oameni ar fi murit şi alţi 3.135 ar fi fost răniţi recent în Gaza, în timpul operaţiunilor israeliene împotriva militanţilor Hamas. Ziua de duminică a fost cea mai sângeroasă de la începerea ofensivei, pe 8 iulie, peste 100 de palestinieni şi 13 soldaţi israelieni fiind omorâţi.

 

 

În jur de 10.000 de oameni ar fi participat la protestul de sâmbătă, estimează organizatorii, printre care s-a numărat şi Noul Partid Anticapitalist din Franţa. La începutul manifestaţiei, demonstranţii au rupt şi ars câteva steaguri israeliene, apoi zeci de protestatari au atacat forţele de ordine, preţ de câteva ore, cu pietre şi sticle în districtul de nord al Parisului, poliţia apărându-se cu gaze lacrimogene. În noaptea de sâmbătă, bulevardele din jurul cartierului Barbès erau acoperite cu cioburi de sticlă, cabine telefonice devastate şi două autobuze vandalizate. Potrivit poliţiei, 38 de oameni au fost arestaţi în timpul ciocnirilor şi 14 poliţişti au fost răniţi. Duminică nu se cunoştea încă numărul protestatarilor vătămaţi. Preşedintele francez, Francois Hollande, a spus că nu va permite răspândirea violenţei anti-israeliene pe teritoriul Franţei.

 

 

Mai multe oraşe franceze au găzduit marşuri pro-palestiniene: în jur de 4.000 de oameni au protestat în Lyon, 3.000 în Marsilia şi cel puţin 1.300 în Strasbourg. Un jurnalist indepedent, Robert Harneis, a spus pentru RT.com că Ministerul de Interne din Franţa a interzis şi înainte manifestarea publică a sentimentelor anti-israeliene, pe motiv că sunt o ameninţare la siguranţa publică: “Ministerul de Interne din Franţa s-a folosit de această scuză şi înainte – ameninţarea siguranţei publice – pentru a interzice apariţiile comicuui anti-israelian Dieudonne. Asta înseamnă că sunt pătaţi. Când spun că fac asta pentru a menţine siguranţa publică, există percepţia că nu fac asta pentru a menţine siguranţa publică, ci pentru a-i opri pe oamenii care protestează împotriva Israeulului.”

 

 

Puteţi accesa şi:

FOTO Ororile războiului: Gaza devastată

FOTO Viaţa de zi cu zi sub ocupaţie militară


2 comentarii

  1. “apoi zeci de protestatari au atacat forţele de ordine, preţ de câteva ore, cu pietre şi sticle în districtul de nord al Parisului” oare nu spune tot?
    In Franta exista extrem de multi “arabi”, nord-africani din Maroc, Tunisia… Sunt oameni care sunt crescuti de mici cu sentimente de antipatie fata de Israel iar solidaritatea fata de palestinieni este foarte cultivata… Aceste manifestatii sunt un prilej pentru ei pentru a-si revarsa ura fata de Israel, dar si fata de evreii din Franta, si chiar fata de politica guvernului francez…

    Decizia autoritatiilor franceze este de inteles chiar prin prizma proverbului “Mieux vaut prévenir que guérir” (“Mai bine previi decit sa vindeci”)

  2. Iti dau dreptate insa chiar si in situatia asta populatia trebuie sa aiba dreptul de a protesta. Daca le interzici asta le incalci niste drepturi ce pot avea repercursiuni mai grave decat niste cioburi pe strada si niste cabine telefonoce daramate. Solutia e sa-i lasi sa protesteze dar sa comunici cu ei ca sa mentii protestele pasnice, ceea ce intr-adevar e foarte dificil considerand ce ai zis tu. Insa daca arati bunavointa se poate, sau cel putin trebuie incercat. Daca nu, confirmi ca esti “patat” si intarati protestatarii si escaladezi conflictele, si oricum n-ai sanse sa le opresti fara niste masuri foarte drastice ce ar afecta si mai mult Franta ca imagine si dpdv economic si politic.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger