Activiştii de mediu mor câte doi pe săptămână

0

Numărul morţilor în rândul activiştilor de mediu, al liderilor comunităţilor locale şi al jurnaliştilor implicaţi în protecţia pădurilor, a râurilor şi a pământurilor aproape că s-a dublat în ultimii trei ani, scrie The Guardian. Cifrele pentru 2011 furnizate de raportul organizaţiei Global Witness indică o rată de peste două asasinate pe săptămână în cazul activiştilor de mediu.

Brazilia, gazda summit-ului Rio+20 pe dezvoltare durabilă, a înregistrat o cifră record în această privinţă în ultimul deceniu: 737, jumătate din asasinatele înregistrate la nivel global. Mare parte din aceste morţi au fost legate de tăierile ilegale de lemne din Amazon şi din alte zone izolate, descrise ca “vestul sălbatic”. Riscurile sunt atât de mari, că zeci de activişti şi informatori se află acum sub protecţia statului. Însă intervenţia susţinută a guvernului brazilian în problema defrişărilor a făcut totuşi ca numărul asasinatelor de mediu din Brazilia să scadă uşor în ultimul an, spre deosibire de alte ţări confruntate cu acest fenomen. În Filipine, de exemplu, patru activişti au fost ucişi doar luna trecută.

O altă problemă este imposibilitatea monitorizării acestor morţi în ţările cu sisteme închise precum China sau cele din Asia Centrală. Ţări ca Brazilia, Peru şi Columbia, care au raportat un număr mare de asasinate în ultimii 10 ani, au reuşit să facă asta graţie relativei transparenţe în prezentarea problemei, facilitată de societatea civilă, de instituţii media şi de biserici, care pot monitoriza astfel de crime. Global Witness îi îndeamnă pe liderii care se vor reuni mâine la summit-ul de la Rio să înfiinţeze sisteme de monitorizare şi contracarare a violenţei de mediu, care implică în mare parte din cazuri guverne şi corporaţii străini, şi de reducere a presiunilor consumeriste din regiunile izolate.

Aflaţi mai multe pe The Guardian.

Foto: EPA


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger