La începutul lunii, locuitorii unui bloc dintr-o zonă selectă a Londrei, Southwark Bridge Road, au instalat țepușe de metal pentru a-i ține la distanță pe oamenii străzii. Aceeaşi măsură a fost consemnată şi într-o altă zonă a Londrei, pe Regent Street. Ţepuşele au stârnit valuri de revoltă pe Twitter, utilizatorii rețelei sociale spunând că persoanele fără adăpost sunt tratate astfel ca niște animale dăunătoare, din moment ce asemenea instalații metalice sunt folosite de regulă împotriva porumbeilor. Ieri, un grup de activişti deghizaţi în muncitori în construcţii au turnat beton peste ţepuşele de pe Regent Street, instalate în faţa unui magazin Tesco. A urmat şi o manifestaţie în faţa magazinului, sub sloganul “Case, nu ţepuşe.”
“Astfel de ţepuşe se află în locuri în care oamenii încearcă să-şi găsească un loc confortabil, mai puţin umed în care să doarmă”, i-a spus unul dintre activiştii care a turnat beton unui jurnalist de la Vice, care primise un pont legat de acţiune, dar nu ştia cine a iniţiat-o. “Acestea sunt locurile pe care se bazează clasa de jos. Dăm bani la Tesco şi uite cum ne tratează.” “Persoanele fără adăpost se numără printre cei mai vulnerabili oameni din societate, acum cu programul de austeritate al conservatorilor”, a adăugat altul. “Au tăiat finanţările pentru adăposturi. Sunt tot mai mulţi oameni pe stradă, tot mai mulţi oameni care apelează la organizaţii ce distribuie mâncare, iar afacerile instalează ţepuşe anti-oameni ai străzii. E degradant să tratezi aşa fiinţele umane.”
Acest fenomen a apărut în contextul în care, în ultimii trei ani, dormitul pe străzi a crescut cu 36% în Anglia și cu 75% în Londra, unde, anul trecut, peste 6.400 de oameni au dormit sub cerul liber. Motivele principale sunt criza economică și împuținarea locuințelor și a beneficiilor în obținerea unei locuințe. În alte țări, lucrurile au mers și mai departe. În Statele Unite, mai multe guverne au găsit noi modalități de a incrimina dormitul pe străzi. Una dintre ele este pedepsirea prin lege a persoanelor care se așează sau dorm pe trotuare sau a celor care locuiesc în mașini, în timp ce unele orașe au permis poliției să confiște bunurile oamenilor străzii.
Acţiunea de betonare a ţepuşelor a fost însuşită în cele din urmă de gruparea activistă de stânga London Black Revolutionaries, cu care Vice a făcut un interviu aici, pentru a-i afla motivele. Activiştii spun că sunt un grup revoluţionar socialist format din oameni de culoare şi asiatici.
Puteţi accesa şi:
Un cartier bogat din Londra alungă persoanele fără adăpost cu țepușe din metal
33 de orașe americane interzic oamenilor să ofere hrană celor fără adăpost
VIDEO Un experiment social despre importanţa aparenţelor
Experiment social: Oameni deghizaţi în persoane fără adăpost, ignoraţi de persoanele dragi
Povești impresionante dintre oameni ai străzii și animalele lor de companie
Un bărbat și-a montat în fața casei un frigider, pentru donații de alimente către nevoiași
VIDEO În 12 ani, un bucătar a oferit 1,5 milioane de porţii de mâncare persoanelor fără adăpost