Activiștii au ocupat și cultivat un teren al Universității din California

0

Lunea aceasta, poliția a înăbușit o acțiune de gherilă prin care activiștii au ocupat un teren al Universității California din zona Albany, scrie Grist.org. Mii de răsaduri de dovlecel, nap, bostan și alte plante semănate de activiști au fost risipite cu buldozerul, dar protestatarii s-au întors în aceeași zi pentru a recultiva terenul. Acțiunea a început vinerea trecută, când peste 100 de oameni s-au adunat să semene pe durata weekend-ului. Unii și-au instalat corturi și au rămas până luni.

 

Acțiunea Occupy the Farm din aprilie 2012/Flickr-@bastique

 

Terenul arabil de aproape 5 hectare ocupat de activiști face parte dintr-o întindere vastă de pământ pe care universitatea a primit-o sub formă de donație în anii ’20 și care a fost folosită multă vreme pentru agricultură organică și cercetare. Acum, însă, mare parte din suprafață este abandonată, în așteptarea unei parcări și a unui lanț de magazine alimentare. O altă porțiune este folosită în continuare pentru cercetări în domeniul agricol, însă mare parte din această muncă de cercetare este pusă în slujba ingineriei genetice.

În aceste condiții, au început să apară tensiuni între administrația universității și activiștii din zonă sau dintre studenți odată cu Ziua Pământului de anul trecut, când membrii mișcării “Occupy the Farm” au spart lacătele și au început să cultive legume. După câteva săptămâni, polițiștii au intervenit, au vânturat grădina creată de activiști și au arestat nouă oameni. Lunea aceasta, forțele de ordine au arestat patru protestatari și i-au acuzat de încălcarea proprietății. “A fost o risipă patetică de resurse publice să aresteze oameni implicați într-un proiect constructiv menit să arate cum un teren public poate fi folosit pentru binele public”, a declarat Dan Siegel, avocatul grupului de activiști.

De-a lungul weekend-ului trecut s-au adunat sute de studenții, fermieri, familii și membrii ai comunității pentru a semăna dovlecei, napi, bostani, roșii, porumb, salată verde și flori în locul buruienilor înalte de 1,5 metri. De la prima acțiune a mișcării “Occupy the Farm” din aprilie 2012, grupul a organizat cel puțin 10 discuții publice în care au subliniat că pământul Universității din California ar trebui să fie o resursă educațională pentru membrii comunității și una de cercetarea pentru universitate și să asigure produse locale, organice, sustenabile.

După raidul de luni, în jur de 50 de oameni s-au întors să recultive ferma pe care au început-o. Aflați mai multe detalii pe Grist.org.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger