Activiștii anti-gentrificare din Berlin au distrus 50 de mașini ale bogaților

0

De o săptămână, un grup de activiști din Berlin a lansat ceea ce ar putea fi cea mai distructivă acțiune individuală anti-gentrificare dintr-un oraș european de până acum, scrie City Lab. După o serie de raiduri ale poliției în casele ocupate de squatteri, gruparea a amenințat că va cauza daune în valoare de 1 milion de euro pentru fiecare raid, iar weekendul trecut, 40 de oameni mascați au zdrobit și incendiat aproape 50 de mașini de lux și au spart ferestre ale magazinelor.

Săptămâna aceasta, pe platforma Indymedia a apărut un anunț prin care gruparea Klaus Jürgen Rattay Commandos (care poartă numele unui squatter berlinez omorât de poliție în 1981) își asuma responsabilitatea pentru actele de vandalism și descria problemele legate de gentrificare, ilustrate de cele două cartiere ale orașului în care au avut loc atacurile – Potsdamer Platz și Neukolln. Primul este un district care a trecut recent printr-un proces de dezvoltare destinat oamenilor cu venituri ridicate, iar Neukolin este un cartier muncitoresc care trece la rândul ei prin transformări sociale.

Atacurile au stârnit indignare în oraș și este de așteptat ca ele să continue, având în vedere istoria recentă a Berlinului, împănată cu mașini incediate. Din 2008 încoace, nu a fost an în care să nu fie incendiate cel puțin 215 mașini în capitala Germaniei anul record fiind 2011, când au ars 403 autoturisme. Potrivit poliției berlineze, mare parte din aceste atacuri au fost opera unor piromani, în timp ce restul au avut motivații politice. Această din urmă categorie și-a avut apogeul în 2009, când au existat 145 de atacuri, presupusa motivare din spatele lor fiind indignarea stârnită de gentrificare.

Pe măsură ce cartierele cu venituri mici ale Berlinului au atras locuitori mai înstăriți (ceea ce presupune fenomenul gentrificării), tot mai mulți berlinezi au început să se teamă că, în ciuda unor măsuri de înlesnire a chiriilor și a unor subvenții acordate oamenilor cu venituri mici, vor fi dați afară din locuințele lor de prețurile imobiliare mari. Acest sentiment de nesiguranță a fost transpus de grupările activiste în atacuri asupra mașinilor scumpe din zone gentrificate. Când a început acest fenomen, în 2007 și 2008, poliția berlineză a fost aspru criticate pentru presupusa ei lipsă de acțiune, iar în acea perioadă, fostul comisar-șef Dieter Glitsch a devenit celebru pentru sfatul pe care l-a dat proprietarilor de mașini: „Nu vă parcați Porsche-ul în Kreuzberg (n.r. – o zonă gentrificată). Astfel de atacuri sunt considerate inutile în lupta împotriva gentrificării iar publicul larg este revoltat de ele.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger