Activişti Greenpeace sub acoperire au cumpărat cercetători care să nege schimbările climatice

3

Organizaţia ecologistă Greenpeace a anunţat ieri încheierea unei investigaţii sub acoperire prin care a demonstrat cât de uşor pot fi cumpăraţi profesori de la universităţi de top din SUA pentru a scrie cercetări care pun la îndoială schimbările climatice şi promovează interesele comerciale ale industriei combustibililor fosili, scrie boingboing. Reporterii de la Greenpeace Marea Britanie s-au dat drept reprezentanţi ai unor companii petroliere şi miniere şi le-au cerut unor cercetători de la universităţile Princeton şi Pennsylvania să scrie lucrări în care să popularizeze beneficiile dioxidului de carbon şi ale utilizării cărbunelui în ţările în curs de dezvoltare.

Greenpeace anunţă:

Profesorii au fost de acord să scrie rapoartele şi au spus că nu sunt obligaţi să facă publică sursa de finanţare.

Citând documente finanţate de industrie – printre care şi mărturii la audieri de stat şi articole de presă -, profesorul Frank Clemente de la Universitatea de Stat din Pennsylvania a spus: “În niciunul din aceste cazuri nu este identificat sponsorul. Mi-am publicat toate lucrările mele ca savant independent”. Unul dintre cei mai cunoscuţi cercetători care neagă schimbările climatice, profesorul William Happer, a fost de acord să scrie un raport pentru o companie petrolieră din Orientul Mijlociu despre beneficiile CO2-ului şi să-i permită firmei să păstreze secretă finanţarea.

William Happer predă fizică la Unversitatea Princeton. El le-a dezvăluit reporterilor Greenpeace într-un email că Peabody Energy, autoproclamată drept cea mai mare companie minieră din lume din sectorul privat, l-a plătit cu câteva mii de dolari pentru a depune mărturie în cadru unei audieri de stat, banii fiind viraţi unui think-tank de sceptici ai schimbărilor climatice. Greenpeace a mai aflat că Peabody Energy l-a plătit cu zeci de mii de dolari pe un profesor universitar care a scris cercetări de partea cărbunelui şi a depus mărturii favorabile în audierile federale pe marginea schimbărilor climatice, suma exactă nefiind dezvăluită. Totodată, The Donors Trust, o organizaţie descrisă drept “bancomatul banilor negri” ai mişcării americane conservatoare, a confirmat într-o conversaţie înregistrată cu un reporter sub acoperire că poate transfera anonim bani de la o companie petrolieră sau de gaze fictivă din Orientul Mijlociu unor organizaţii americane care neagă schimbările climatice.

Profesorul Frank Clemente, sociolog la Universitatea de Stat din Pennsylvania, a fost întrebat dacă poate produce un raport care “să contracareze efectele nocive ale cercetărilor care asociază cărbunele cu morţile premature (mai ales cifrele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care spune că 3,7 milioane de oameni mor în fiecare an din cauza poluării produse de combustibilii fosili)”.

A spus că asta se înscrie în aria sa de competenţă; că poate fi citat cu titlul său universitar; şi că un articol de 8-10 pagini ar costa în jur de 15.000 de dolari. El a mai spus că a cerut 6.000 de dolari pentru publicarea unui editorial într-un ziar.

(…)

În schimbul de emailuri, Clemente a dezvăluit că pentru un alt raport despre “valoarea globală a cărbunelui”, a fost plătit cu 50.000 de dolari de către Peabody Energy – această sponsorizare fusese menţionată cu litere mici în lucrare, însă suma nu a fost dezvăluită până acum.

(…)

Profesorul Harper, care este mai degrabă fizician decât climatolog, le-a spus reporterilor Greenpeace că ar fi de acord să producă o cercetare în care să promoveze beneficiile dioxidului de carbon pentru suma de 250 de dolari pe oră. El a cerut ca banii să fie viraţi grupului de sceptici ai schimbărilor climatice Coaliţia CO2, din al cărui grup de conducere face parte.

Harper şi-a descris munca pe marginea dioxidului de carbon drept “o muncă din dragoste” şi a spus că în timp ce alţi poluanţi produşi prin arderea combustibililor fosili reprezintă o problemă, “mai mult CO2 ar face mai bine lumii”, adăugând că “singura cale prin care se poate limita dioxidul de carbon este stoparea utilizării combustibililor fosili, ceea ce ar însemna, după părerea mea, o politică profund imorală şi iraţională.

(…)

Harper a mai dezvăluit că Peabody Energy l-a plătit cu 8.000 de dolari pentru o mărturie depusă într-o audiere de stat foarte importantă din Minnesota, pe marginea impactului dioxidului de carbon. Şi acest onorariu a fost plătit prin intermediul Coaliţiei CO2.

Aflaţi restul descoperirilor făcute de Greenpeace accesând întregul text al investigaţiei.


3 comentarii

  1. Sa intelegem ca mai nou este imoral si ilegal sa iti spui parerea legata de incalzirea globala, om de stiinta fiind, atata timp cat consideri ca CO2 este benefic pentru ecosistem? Sau e imoral/ilegal sa iei bani pentru a scrie un raport, daca nu consideri ca CO2 este daunator?

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger