Activişti de mediu: Uraganul Sandy, efect al schimbărilor climatice

3

SUA se confruntă cu o stare de alertă extrem de serioasă din cauza uraganului Sandy, care a pus pe jar autorităţile şi populaţia. Localităţi evacuate, mijloace de transport oprite, mesaje care îndeamnă oamenii să stea în case, să îşi cumpere provizii, să nu intre în panică, aceasta este scena americană a ultimelor zile, din cauza ameninţării puternicului uragan.

 

 

În acest context, un grup de activişti de mediu s-a adunat ieri după-amiază în celebra Times Square din New York, într-un protest menit să atragă atenţia liderilor naţiunii asupra necesităţii de a lua în considerare schimbările climatice. Protestul vine şi în contextul în care tema încălzirii globale a fost evitată de ambii candidaţi la preşedinţia SUA în această campanie electorală (SUA îşi aleg preşedintele în luna noiembrie, cei doi care se bat pentru funcţie fiind actualul preşedinte, democratul Barack Obama şi republicanul Mitt Romney). Evenimentul de ieri a fost organizat de 350.org (un grup activist pentru mediu) şi s-a numit „Faceţi legătura dintre vremea extremă şi schimbările climatice”; a fost „pus la cale” în mai puţin de 48 de ore, a declarat Phil Aroneanu, co-fondator al grupului.

„Este adevărat că nu putem atribui orice furtună schimbărilor climatice, dar există studii ştiinţifice clare care arată că încălzirea cu 5 grade a apei oceanelor duce la formarea mai multor vapori cu care furtuna să se hrănească în drumul său şi pe care să îi arunce, apoi, asupra New York-ului, spre exemplu”, a declarat Aroneanu, citat de publicaţia The Huffington Post. La acţiunea de ieri au participat aproximativ 100 de persoane, care au afişat un baner pe care scria: „End Climate Silence” (foto sus). Mesajul era vizibil de pe toate clădirile înalte din piaţa new york-eză. Unul din scopurile sale era de a readuce publicului american în atenţie faptul că actuala campanie electorală din SUA nu a luat deloc în discuţie problema schimbărilor climatice. Dezbaterile între candidaţii la preşedinţie (evenimente extrem de importante pentru opinia publică americană şi soarta alegerilor, de multe ori) nu au atins deloc, de această dată, tema încălzirii globale şi schimbărilor climatice aferente. „Acest lucru este extrem de frustrant, mai ales venind din partea preşedintelui. La o apariţie la MTV a putut să menţioneze subiectul, deci ştie că tinerii sunt interesaţi de acest aspect. Ca şi lider al naţiunii, are datoria să vorbească despre problemă şi să spună adevărul, chiar dacă americanii nu asta vor să audă”, a punctat Aroneanu.

Deşi este o ocazie nefericită, apariţia uraganului Sandy poate fi o bună oportunitate, consideră grupul 350.org, pentru o discuţie pe tema schimbărilor climatice, care vor genera tot mai multe fenomene meteo extreme în anii următori. „Am ajuns în punctul în care pare de-a dreptul o prostie să nu mai faci legătura între fapte, între cauză şi efecte”, a conchis co-fondatorul grupului. Preşedintele 350.org, scriitorul Bill McKibben, a declarat că meteorologii au spus despre uraganul Sandy că este „cea mai mare furtună care va lovi SUA în interiorul continentului, ceea ce ar trebui să ne reamintească, încă o dată, ce an ciudat am avut din punct de vedere meteorologic în America, în 2012”. Specialiştii în meteorologie au indicat în mod direct încălzirea oceanelor ca şi factor-cheie pentru puterea şi viteza uraganelor din ultimii ani, cum a fost şi cazul uraganului Irene de anul trecut.

 

Sursa şi foto: Huffington Post

 


3 comentarii

  1. Adela Patiu via Facebook on

    pe viitor vor fi din ce in ce mai multe asemenea evenimente. Nu stiu cat ajuta, dar SUA ar putea cel putin sa ratifice Protocolul de la Kyoto. Macar atat 🙂

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger