Activişti de mediu elveţieni cer referendum pentru limitarea imigraţiei

0

Un grup de activişti de mediu din Elveţia a prezentat 120.000 de semnături autorităţilor, strânse de la cetăţeni elveţieni, cerând organizarea unui referedum pe tema limitării imigraţiei în ţara lor. Conform legislaţiei elveţiene, 100.000 de semnături de la cetăţeni sunt necesare pentru a supune o cauză votului naţional.

 

 

Organizaţia care a avut această iniţiativă se numeşte Ecopop şi se ocupă de diverse campanii pe teme de mediu, dar şi legate de chestiuni privind populaţia. Membrii organizaţiei au adunat aceste semnături ca sprijin pentru proiectul lor, numit „Stopaţi suprapopularea pentru a ocroti resursele naturale”. Proiectul presupune limitarea legislativă a creşterii populaţiei Elveţiei prin acceptarea imigranţilor la un procent de 0,2% pe an. Iniţiativa mai solicită guvernului să investească cel puţin 10% din bugetul dedicat ajutorului internaţional în programe de planning familial peste hotare. „Presiunea care se pune pe pământ, natură şi spaţiul non-urban este considerabilă şi calitatea vieţii se deteriorează în continuu din cauza reducerii spaţiului de locuit”, consideră fostul director al Ecopop, Philippe Roch.

Iniţiativa reflectă îngrijorarea crescândă a cetăţenilor Elveţiei privind suprapopularea teritoriului ţării lor; anul acesta, cifra de locuitori a ajuns la 8 milioane, ceea ce înseamnă o creştere de 140% faţă de anul 1990. În luna martie a acestui an, elveţienii au sprijinit prin vot public o iniţiativă care impune limitări severe în materie de construcţii de case, propunătorii măsurii spunând că extinderea construcţiilor distruge frumuseţea naturală cu care Elveţia se mândreşte atât de mult şi pentru care este recunoscută în lume. O altă iniţiativă, similară celei propuse de grupul ecologist, a fost luată în discuţie tot în acest an, la propunerea Partidului Popular din Elveţia (orientare de dreapta): aceasta cerea stoparea imigraţiei masive în Elveţia prin impunerea unei cote de populaţie străină provenită din Uniunea Europeană. Guvernul elveţian a cerut populaţiei să nu sprijine măsura, pentru că adoptarea ei ar fi pus Elveţia în situaţia de a intra în conflict cu obligaţiile asumate prin tratatele cu Uniunea Europeană. Şi iniţiativa Ecopop este blamată de diverse voci, din lumea afacerilor şi nu numai, care spun că adoptarea ei va prejudicia relaţiile Elveţiei cu UE.

 

Sursa: Reuters


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger