Premiul Nobel pentru Pace va fi anunţat, la Oslo, peste câteva zile (mai exact, vineri) şi există, deja, nume intens vehiculate de “surse din interior” drept favorite pentru câştigarea acestei distincţii. Unul dintre aceste nume este cel al adolescentei de 16 ani Malala Yousafzai, din Pakistan, care a supravieţuit unui atac taliban asupra ei, declanşat de faptul că luase public poziţie împotriva regimului taliban care îngrădeşte dreptul fetelor la educaţie.
La câteva zile distanţă de anunţarea Premiului Nobel pentru Pace, numele activistei pakistaneze de numai 16 ani, Malala Yousafzai, este cel mai des vehiculat ca favorit la câştigarea distincţiei. Malala a fost împuşcată în cap de talibani anul trecut (mai multe detalii despre povestea ei, aici), după ce a militat pentru dreptul fetelor din Pakistan la educaţie. După ce a supravieţuit miraculos atacului, Malala a fost operată de medici în Pakistan şi apoi dusă pentru alte intervenţii medicale în Marea Britanie, unde ea şi familia ei au primit găzduire şi au început o nouă viaţă. În luna iulie, Malala a ţinut un discurs la ONU, spunând că nu va fi intimidată de teroriştii care au crezut că o pot reduce la tăcere. Atât specialiştii analişti ai premiilor Nobel pentru Pace, cât şi agenţiile de pariuri o „dau câştigătoare” pe adolescenta pakistaneză, în ciuda vârstei ei foarte tinere, care ar putea, totuşi, să fie un impediment.
Cea mai tânără câştigătoare a Premiului Nobel pentru Pace este, până acum, activista Tawakkol Karman (Yemen), care avea 32 de ani la momentul acordării premiului. Printre alte nume lansate drept favorite la câştigarea unui Nobel, dar, de data aceasta, pentru literatură, se numără cel al scriitorului japonez Haruki Murakami – un autor extrem de popular în Japonia şi devenit foarte cunoscut peste hotarele ţării sale pentru operele sale în care scrie despre dragoste, dar şi izolare şi prin care aduce suprarealismul în viaţa cotidiană. Primul său roman, „Hear the Wind Sing”, a fost publicat în anul 1979, dar cartea care l-a consacrat a venit abia în 1987 – „Norwegian Wood”. De atunci încoace, cărţile sale s-au vândut în milioane de exemplare şi au fost toate catalogate drept bestsellers.
Sursa, foto şi mai multe detalii: Reuters