Activist ucis în Cambodgia, după ce a fotografiat exploatări forestiere ilegale

0

Un cunoscut activist implicat în lupta împotriva exploatărilor forestiere ilegale din Cambodgia, Chut Wutty, a fost împuşcat la un post al poliţiei militare cambodgiene, în timp ce călătorea cu doi jurnalişti de la publicaţia The Cambodia Daily. Jurnaliştii au fost reţinuţi pentru interogări de către poliţia militară.

 

 

Potrivit unei organizaţii cambodgiene pentru drepturile omului, Licadho, Wutty a fost ucis când a refuzat să predea poliţiei militare cardul de memorie al aparatului foto, după ce fotografiase exploatări forestiere ilegale. Reprezentanţii poliţiei au replicat că activistul ar fi fost înarmat şi ar fi intrat în conflict cu personalul militar. Şi un ofiţer de poliţie a fost ucis în incident, a spus Kheng Tito, purtătorul de cuvânt al poliţiei cambodgiene. „Nu ştim exact, încă, ce s-a întâmplat”, a declarat acesta imediat după ce incidentul a ajuns în media. Publicaţia Phnom Penh Post a scris că o investigaţie a Licadho a arătat că Chut Wutty a fost împuşcat din spate, cu un AK-47, în timp ce se îndepărta de punctul de control al poliţiei militare; iar ofiţerul care a decedat şi el ar fi fost lovit de un glonţ care ar fi ricoşat şi nu înpuşcat de către activist. Cei doi jurnalişti care îl însoţeau pe Wutty nu au fost răniţi în incident.

Wutty era preşedintele grupului National Resources Protection şi era cunoscut ca un „avocat” al pădurilor cambodgiene. El a contestat concesiile economice şi de teren făcute de către guvernul acestei ţări, care a permis companiilor private să extindă industrii de tip extractiv în parcuri sau refugii de viaţă sălbatică, scrie The Guardian. Potrivit unui alt raport Licadho, jumătate din terenul agricol al ţării ar fi fost, şi el, concesionat unor diverse companii cu interese economice. Phnom Penh Post mai scrie că Wutty era omul de bază într-o investigaţie jurnalistică despre exploatările forestiere ilegale din zona protejată Central Cardamom Forest – zonă în care, de altfel, a şi fost ucis. Investigaţia urmărea să arate cum poliţia militară şi oficiali ai guvernului făceau ilegal trafic cu lemn tăiat din pădurea protejată.

În momentul de faţă, media este îngrijorată pentru cei doi jurnalişti care îl însoţeau pe activist şi care au fost reţinuţi de către poliţia militară. Redactorul-şef al ziarului la care cei doi lucrează a solicitat ca aceştia să fie eliberaţi în siguranţă, iar organizaţia „Clubul Jurnaliştilor Cambodgieni” a făcut şi ea un apel pentru ca ziariştii să ajungă acasă în siguranţă, cerând, totodată, ca vinovaţii pentru moartea activistului Chut Wutty să fie pedepsiţi. Activistul era căsătorit şi avea doi copii. Potrivit FAO (Food and Agriculture Organization), Cambodgia a pierdut 22% din pădurile sale între anii 1990 şi 2010, adică o suprafaţă mai mare decât Haiti.

 

Sursa: Mongabay

Foto: Photo by: Paul Mason USAID/Cambodia/OGD


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger