Activismul online al cetăţenilor forţează autorităţile să vorbească despre poluarea aerului în China

1

În ciuda dovezilor tot mai concrete ale smog-ului periculos care invadează China, acest stat a preferat să păstreze tăcere asupra situaţiei şi să se ascundă în spatele unor declaraţii de tipul “am avut 274 de zile cu cer senin anul trecut”. Activismul online, însă, a reuşit să spargă tăcerea autorităţilor chineze, care au început să facă publice date despre toxicitatea aerului respirat de populaţie.

 

Activismul cetăţenesc online a înregistrat succese cu paşi mici în relaţia cu guvernul chinez. Acesta a dat publicităţii date despre particule precum PM2.5, cu risc extrem de mare, prezente în aerul de deasupra Chinei. „Guvernul Chinei a monitorizat nivelul de expunere în 20 de oraşe şi 14 zone cel puţin în ultimii cinci ani, dar a ţinut secrete datele obţinute”, scria The New York Times (NYT). Totuşi, săptămâna trecută, autorităţile chineze au decis să înceapă publicarea unor date înregistrate din oră în oră de o staţie de monitorizare a aerului şi a decretat că 30 de oraşe importante ale ţării trebuie să înceapă monitorizarea particulelor PM2.5 din acest an şi alte 80, de anul următor.

Ziarul american atribuie această „deschidere” a autorităţilor chineze criticilor puternice din mediul online, transmise chiar de către cetăţeni chinezi; iar, mai spune NYT, acest lucru este o mare realizare, dat fiind că multe dintre uneltele de tip social media sau diverse site-uri sunt blocate în China, oamenii neavând acces la o plajă prea largă de unelte de comunicare online. O contribuţie a avut şi ambasada americană din Beijing, care a postat date obţinute din monitorizări, despre nivelul de particule toxice din aer, pe contul său de Twitter. Însă rolul principal l-au avut cetăţenii chinezi: aceştia au încins discuţiile online despre poluarea aerului şi au iniţiat acţiuni de strângere de fonduri (în unele cazuri, prin vânzarea unor produse, precum portocale) pentru a cumpăra echipamente în valoare de 4.000 de dolari de monitorizare a calităţii aerului şi publicând rezultatele obţinute pe internet.

 

Sursa şi foto (Smog în Beijing): TreeHugger


Un comentariu

  1. Pingback: China avertizează ambasadele străine că e ilegal să publice date legate de poluarea ei | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger