Acţiunile Gabriel Resources pe bursă au scăzut vertiginos după protestele din România

0

Gabriel Resources (GR), compania care deţine pachetul majoritar de acţiuni în cadrul Roşia Montană Gold Corporation, a înregistrat cea mai dramatică scădere a acţiunilor sale pe bursă din ultimele patru luni după protestele declanşate, în România, de legea specială pentru Roşia Montană propusă de guvernul Ponta.

Ieri dimineaţă, pe bursa din Toronto, titlurile Gabriel Resources erau în declin cu 11%, după ce au scăzut cu până la 17%, cel mai mult după 15 aprilie, relatează Bloomberg citat de Mediafax şi Business Week. Acţiunile companiei au crescut cu 2,41% săptămâna trecută, marţi, adică în ziua în care Guvernul României a aprobat proiectul de lege care permite exploatarea la Roşia Montană, pentru ca miercuri să scadă cu 1,76%, potrivit datelor bursei din Toronto. Joi, acţiunile Gabriel Resources au urcat cu 2,4%, iar vineri au închis în coborâre cu 0,58%. Bursa din Toronto a fost închisă luni.

Protestele declanşate de duminică seara (în ţară, dar şi în afara graniţelor României) au determinat scăderea vertiginoasă a acţiunilor companiei canadiene. După ce luni declarase că ar putea cere organizarea unui referendum pentru proiectul Roşia Montană, preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, că nu declanşează acum referendum naţional privind Roşia Montană, considerând că o dezbatere parlamentară ar fi utilă şi a precizat că, din acest moment, va fi „neutru” în legătură cu acest subiect pentru ca, la nevoie, să poată fi „un mediator credibil”.

Situaţia acţiunilor Gabriel Resources pe bursă poate fi urmărită şi aici.

Surse: Mediafax, Business Week, Bloomberg

FotoTMXMoney


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger