Acţiune de comemorare a victimelor războiului din Gaza, astăzi în Bucureşti

0

Centrul Cultural Palestinian, alături de prieteni și susținători ai comunității palestiniene din România, organizează vineri, 29 august, ora 18.00, o acțiune artistică de comemorare a victimelor războiului din Fâșia Gaza. Mulți palestinieni care trăiesc în România și-au pierdut rude și prieteni în masacrul din ultimele 7 saptamani, familii întregi fiind ucise și orașe întregi fiind distruse.

 

 

de Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire. Desen de Ionuţ Dulămiţă

 

În calitate de oameni, indiferent de cetățenie, religie sau apartenență etnică, dorim să ne manifestăm regretul pentru suferința continuă a populației palestiniene din Gaza și Cisiordania și să solicităm respectarea rezoluțiilor internaționale care condamnă acțiunile de ocupare, colonizare și purificare etnică a teritoriilor palestiniene, întreprinse cu impunitate de către statul Israel.

Potrivit Ministerului Sănătaţii din Fâşia Gaza, de la începutul operaţiunii militare israeliene, din 7 iulie 2014 şi până pe 26 august 2014, au murit 2.150 de persoane, iar numărul acestora este în creștere, datorită numărului mare de răniți.

Aproximativ 11.000 de persoane au fost rănite, un procent semnificativ dintre aceștia fiind condamnați să trăiască cu grave handicapuri fizice sau neuronale.  77% dintre cei morți și marea majoritate a celor răniți sunt civili.

  • peste 500.000 de persoane din Gaza (30% din totalul populației) au fost forțați să își părăsească locuințele, iar aproximativ 300.000 s-au refugiat în adăposturile administrate de UNRWA. Peste 100.000 de persoane și-au pierdut casele, devenind persoane fără adăpost

  • peste 20.000 de imobile au fost distruse sau grav avariate

  • peste 100 de școli au fost avariate și 24 au fost complet distruse

  • 8 spitale au fost avariate sau complet distruse, 23 de medici/asistenți au fost uciși și alți 83 răniți.

  • 17 jurnaliști au fost uciși și alți 20 au fost răniți

  • sursele de apă potabilă și electricitate au fost avariate grav, funcționând la capacitate minimă

Luând în considerare situația din Gaza, aflată sub ocupație israeliană de 47 de ani și sub o blocadă militară de 7 ani, condamnăm acțiunile brutale ale Israelului îndreptate împotriva populației palestiniene și solicităm Autorității Palestiniene urgentarea formalităților de aderare la Curtea Penală Internațională în vederea judecării Israelului pentru crime de război și colonialism.

Totodată, condamnăm acțiunile de susținere militară a Israelului, atât de către Statele Unite ale Americii, cât și de către alte state din Europa Occidentală și lumea arabă, solicitând pe această cale impunerea unui embargou al armelor și al tehnicii militare care susține situația ilegitimă și ilegală a teritoriilor palestiniene, în Gaza și Cisiordania.

Solicităm comunității internaționale să se asigure că legistația internațională este respectată și să pună capat colonizării și ocupației militare din Palestina, aceasta fiind interzisă și condamnată prin intermediul a 45 de rezoluții formulate de către Consiliul Național pentru drepturile Omului al Națiunilor Unite.

Prin această acțiune, ne alăturăm demersurilor întreprinse de oameni din întreaga lume, care și-au manifestat susținerea față de populația palestiniană și au cerut încetarea ocupației și a colonizării, dreptul palestinienilor la autodeterminare și judecarea Israelului pentru crime de război și crime împotriva umanității. În mod special, considerăm importante protestele organizate de cetățenii israelieni, mesajele transmise de comunitățile evreiești din întreaga lume, precum și petiția publicată de peste 300 de supraviețuitori ai Holocaustului și urmași ai lor, care amintesc lumii că astfel de crime nu trebuie să se repete și nu trebuie tolerate, nici în numele unei etnii, nici în numele unei religii și nici în numele nostru!

“Evrei supraviețuitori, descendenți ai acestora și ai victimelor genocidului nazist, condamnăm univoc masacrul populației palestinene din Gaza, precum și continua ocupație și colonizare a Palestinei istorice. De asemenea, condamnăm Statele Unite pentru susținerea materială a Israelului în vederea proliferării acestor atacuri, precum și statele occidentale, în principal pentru modul în care și-au folosit puterea diplomatică pentru ca Israelul să nu poată fi condamnat. Genocidul începe prin tăcerea întregii lumi.” (NY Times, 23 august 2014, semnată de 327 de supraviețuitori ai holocaustului și descendenți)

Nu în ultimul rând, dorim să ne manifestăm solidaritatea față de populația din Palestina, sperând că liberatea și dreptul la autodeterminare al acestora vor deveni o realitate a prezentului, iar pacea va fi una justă!

Membri ai comunității palestiniene din România, alături de prieteni și susținători, vă invită să vă alăturați în acțiunea de comemorare a victimelor din Gaza, care va avea loc vineri, 29 august, ora 18.00, la intrarea pe Strada Lipscani, lângă pasajul Latin.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger