Acord al ţărilor arctice împotriva pescuitului comercial la Polul Nord

0

SUA, Rusia, Norvegia, Canada şi Danemarca sunt cele cinci state care au semnat acordul de combatere şi prevenire a pescuitului comercial în apele Arcticului de la Polul Nord, unde gheţurile se topesc din ce în ce mai rapid, din cauza schimbărilor climatice. Acordul a fost semnat la Oslo, anunţă BBC.

 

 

Oamenii de ştiinţă cred că, odată cu procesul de topire a gheţii arctice, în regiunile care acum nu sunt populate cu peşti aceştia îşi vor face apariţia, în timpul verii, mai cu seamă. Mai multe naţiuni au emis pretenţii teritoriale asupra regiunii arctice centrale, care sunt analizate de un comitet ONU format din 21 de membri. Principalul teritoriu disputat este Lomonosov Ridge, un munte subacvatic lung de 1.800 de kilometri, care împarte Arcticul în două. Danemarca a emis pretenţii teritoriale în numele Groenlandei, care este teritoriu danez autonom.

O înţelegere asupra interdicţiei privind pescuitul industrial a fost aproape să fie încheiată anul trecut, dar anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia, în martie 2014, a oprit negocierile. Reprezentanţi ai SUA au declarat că, deşi pescuitul cu caracter comercial este puţin probabil să poată avea loc în regiune în viitorul apropiat, este indicat să existe o măsură de precauţie. Astfel, cele cinci naţiuni au convenit să accepte pescuitul în regiunea discutată (Arcticul central) numai în condiţii de strictă legalitate internaţională.

“Este important să convingem şi alte state, care nu sunt membre ale acordului, să nu pescuiască în partea centrală a Oceanului Arctic”, consideră ministrul norvegian de Externe, Boerge Brende. Greenpeace a salutat acordul celor cinci naţiuni, dar a evidenţiat faptul că acesta nu este permanent şi a acuzat ţările implicate că sunt mai interesate de exploatarea resurselor naturale subacvatice ale Arcticului (şi de pescuit, deopotrivă) decât de protecţia sinceră a mediului.

 

Sursa şi foto: BBC

 

Puteţi citi şi:

FOTO Spre Arctic. Viaţa printre gheţuri

VIDEO Prima întâlnire a unui urs polar cu zăpada


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger