Acoperişuri albe pentru Ziua Pământului

0

Ziua Pământului este în data de 22 aprilie, dată care, în acest an, pică fix la sfârşit de săptămână; astfel, Discovery News ne provoacă la un weekend de… pictat acoperişurile sau pavajul în alb. Motivul? Acoperişurile şi pavajele deschise la culoare ar putea ajuta la reducerea dioxidului de carbon din atmosferă, cu aproximativ 150 de miliarde de tone.

 

 

Dacă peste tot în lume oamenii s-ar apuca să îşi vopsească acoperişurile caselor sau blocurilor în alb, la fel şi pavajul străzilor, atunci am asista la schimbări climatice benefice, susţin oamenii de ştiinţă. Practic, acţiunea ar echivala cu dispariţia maşinilor de pe drumuri pentru 50 de ani. Motivate de simplitatea acţiunii, multe oraşe sau chiar state au început să încurajeze locuitorii să îşi picteze în alb acoperişurile, numite „cool roofs” pentru că noua lor culoare promite să ajute la schimbarea tendinţei de încălzire globală. Mai mult decât atât, spun specialiştii, albul ajută şi la economii în ceea ce priveşte factura la aer condiţionat, deoarece suprafaţa vopsită în alb reflectă mai multă lumină şi ţine căldura înnăbuşitoare departe de casă. Un acoperiş negru devenit alb va avea o temperatură cu 10 – 20 de grade mai mică decât cea clasică într-o după-amiază foarte caldă de vară.

Studiul care vorbeşte despre beneficiile albului pentru mediu a fost publicat în revista Environmental Research Letters şi a antrenat, deja, autorităţi din diferite ţări în a susţine schimbarea culorii oraşelor. Mai mult, a atras atenţia asupra unor localităţi din Grecia sau Bahamas, spre exemplu, unde tradiţia acoperişurilor albe devine inspiraţie pentru lumea modernă. Desigur, munca de a trece de la culori închise şi materiale grele la materiale mai uşoare pentru acoperişuri şi culori deschise nu este uşoară, dar fiecare gest contează, spun autorii studiului: fiecare metru pătrat de acoperiş albit înseamnă cam 7 kilograme de dioxid de carbon „expulzate” din atmosfera planetei.

Oraşul New York (SUA) a lansat un adevărat program de „albire” a acoperişurilor, cu multă muncă voluntară implicată, alături de dorinţa şi efortul proprietarilor de clădiri. Până acum, aproximativ 800.000 de metri pătraţi de acoperişuri au devenit albi, în cadrul acestui program – adică echivalentul a 750 de locuitori ai oraşului care ar renunţa la maşini pentru un an întreg. Aşa că Discovery News ne invită pe toţi să facem un gest „cool” de Ziua Pământului şi să ne vopsim acoperişurile în alb.

 

Sursa: Discovery News

Foto: Voluntari vopsind acoperişuri în New York / Rachel Richards

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger