Achizițiile publice ecologice ar putea deveni obligatorii

0

Legea achizițiilor verzi care obligă autoritățile publice să ia în considerare criterii ecologice la cumpărarea produselor va intra în Parlament în sesiunea din toamnă. Inițiată de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, legea promovează în rândul instituțiilor statului produsele eficiente, etice, durabile și poate crea o piață de produse ecologice în România de 20 miliarde de lei, dacă doar 20% dintre achizițiile publice ar fi ecologice. Ar mai încuraja producătorii de produse ecologice și bio să-și ateste produsele și ar contribui la atingerea țintelor recomandate de Comisia Europeană privind achizițiile publice ecologice.

 

achizitii

 

Comisia Europeana a publicat în 2008 o recomandare ca nivelul achizițiilor Publice Ecologice (APE) în statele UE să fie de 50% în 2010 și ca fiecare stat membru să realizeze un Plan Național de Acțiune pentru APE. Ținta Comisiei nu a fost atinsă, iar România se afla pe ultimul loc în rândul statelor membre care au adoptat orice fel de criterii ecologice în achizițiile publice.

Campania demarată de Ecopolis și Terra Mileniul III pentru promovarea legii și-a propus să distrugă mitul potrivit căruia achizițiile verzi sunt neapărat mai scumpe. “Este foarte important să luăm în considerare costul unui produs, și nu prețul produsului. În România nu se iau în calcul costurile de-a lungul întregii vieți a unui produs. Studiile arată că dacă s-ar socoti costurile implicate pe toată durata de viață a unui produs se face, de fapt, o economie de 1%, deci oricum nu e o creștere”, . explică Costel Popa, președintele Ecopolis.

Această lege ar susține alte obiective strategice ale României, precum reducerea emisiilor de carbon – achizițiile verzi ar aduce o reducere de 25%. De asemenea, legea ar veni în sprijinul celor câteva mii de întreprinderi sociale din toată țara, pe măsură ce foarte multe produse încep să fie realizate de mici business-uri sociale.

Camera Deputaților din Parlamentul României a consumat în anul 2013 69,95 tone de hârtie virgină și a reciclat 18,26 tone. Un calcul simplu arată că dacă instituția publică ar fi utilizat exclusiv hârtie ecologică ar fi salvat de la tăiere 936 de copaci. Plus că ar fi scăzut impactul producției de hârtie asupra mediului cu 40% consum energetic și cu 50% consumul de apă, diferența de consum de resurse dintre a produce hârtie virgina și hârtie reciclată.

Aceasta este doar unul dintre nenumăratele exemple de îmbunătățire a practicilor de achiziții în instituțiile statului, instituții care reprezinta cel mai mare cumpărător din România, cheltuind anual 100 de miliarde RON, adică 20% din PIB.

Site-ul achizitiiverzi.ro va constitui un prim pas în încercarea de a crea soluții de suport pentru autoritățile publice care vor achiziționa produse ecologice. Aici se gasesc fisele de criterii verzi ale CE, cadrul legislativ existent la nivel național și european, precum și o baza de produse și servicii, care până în prezent numără peste 150 de itemuri.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger