Accident în Ucraina, la cea mai mare centrală nucleară din Europa

0

Potrivit Reuters, Arseny Yatseniuk a anunţat astăzi că vineri, 28 noiembrie, a avut loc un accident la centrala nucelară din Zaporoje, aflată la 230 de kilometri de Dontesk şi la 700 de kilometri de România. Aceeaşi sursă arată că Volodimir Demchishin, Ministerul Energiei, a dat o declaraţie de presă potrivit căreia accidentul nu implică niciun pericol şi că centrala îşi va relua activitatea pe 5 decembrie.

 

big

 

Agenţia de ştiri ucraineană Interfax arată, conform NBC, că accidentul s-a petrecut la un reactor de 1.000 de megawaţi. “Nu există nicio ameninţare… nu sunt probleme cu reactoarele,” a spus Ministrul Energiei într-o conferinţă de presă organizată astăzi, adăugând că accidentul nu are legătură cu procesul de producţie a energiei. Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) nu s-a pronunţat moment în această privinţă. Potrivit unei convenţii internaţionale adoptate după catastrofa de la Cernobîl, orice ţară este obligată să trimită o notificare către Agenţie, în cazul în care pe teritoriul ei ar avea loc un accident care ar afecta alte ţări. În cazul de faţă, AIEA nu a primit o astfel de notificare.

Centrala nucleară de la Zaporoje este cea mai mare centrală nucleară din Europa şi a cincea ca mărime din lume. Ucraina depinde în proporţie de 50% de energia nucleară pentru asigurarea electricităţii.

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger