Utilizatorii împătimiți de internet, care adorm cu laptopul în pat sau care își verifică mesajele din rețelele sociale până li se închid ochii au de suferit, anunță un raport emis de un grup de cercetători suedezi. Aceștia spun că folosirea intensivă a gadgeturilor conectate provoacă tulburări de somn și determină predispoziții spre depresie.
E din ce în ce mai greu să mergem la culcare dacă avem o conexiune neîntreruptă la internet, iar cantitatea uriașă de informație face ca granița dintre zi și noapte să fie din ce în ce mai ștearsă. De asemenea, accesul constant la internet face ca linia dintre viața profesională și cea personală să fie din ce în ce mai greu de distins.
Cercetătorii suedezi care au realizat acest studiu îi avertizează pe tineri că ar trebui să învețe cum să folosească tehnologia astfel încât să nu le afecteze sănătatea.
În cadrul studiului, sute de bărbați și femei cu vârste cuprinse între 19 și 28 de ani au fost rugați să-și descrie detaliat comportamentele legate de folosirea computerului și a telefoanelor mobile. Au fost luate în considerare numărul de mesaje trimise zilnic, numărul de ore petrecute zilnic pe internet și intervalele petrecute cu ochii în fața ecranului, fără pauze de minim 10 minute. Cei mai mulți s-au dovedit că petrec circa 150 de ore pe săptămână în compania computerului. N-au fost scăpate din vedere nici simptomele de stres și depresie înregistrate în urma conectării intensive, precum și tulburările de somn.
Legătura dintre folosirea masivă a mijloacelor de comunicare și problemele de somn n-a întârziat să apară. Cercetătorii de la Univesitatea din Gothenburg au oferit câteva motive pentru a susține această corelație, cu efecte simțitoare asupra sănătății psihice: de la presiunea muncii continuate din fotoliu, până la stresul generat de defectarea computerului sau întreruperea conexiunii la internet. De asemenea, ei subliniază că mesajele trimise electronic sunt adesea interpretate greșit, ceea ce sporește neplăcerea utilizatorilor, iar lipsa contactului fizic sporește senzația de singurătate.
Recomandările sunt să nu petrecem prea mult timp în fața monitoarelor și, atunci când suntem nevoiți s-o facem, să nu uităm de pauzele frecvente în activitatea virtuală.
Sursa: DailyMail
Foto: Wikipeers.com