Acaparările de teren au făcut din Africa noul “vest sălbatic”

0

Directorul general al Organizației pentru Hrană și Agricultură din cadrul ONU (FAO) a comparat acapararea de teren din Africa cu “vestul sălbatic” și spune că e nevoie de un “șerif” pentru a reinstaura legea. Jose Graziano da Silva, spune, în același timp, că nu e posibilă oprirea investitorilor străini din a cumpăra pământ, dar achizițiile din țările săcare trebuie ținute sub control.

 

“Nu văd să fie posibil să îi oprim. Sunt investitori privați”, a declarat directorul FAO. “Nu avem instrumentele să oprim companiile mari din a cumpăra pământ. Achizițiile de terenuri sunt o realitate. Nu le putem opri, dar trebuie să găsim o cale să le limităm”, a adăugat acesta.

Achizițiile masive de teren agricol s-au accelerat în Africa, dar la 4-5 ani de la debutul acestui fenomen, doar 10-15% din pământul cumpărat este și cultivat. O parte din aceste investiții au implicat pierderi de locuri de muncă întrucât agricultura modernă presupune mecanizarea muncii în defavoarea oamenilor și pierderea titlurilor de proprietate.

Da Silva și-a exprimat, de asemenea, regretul că ritmul de creare a unei structure globale care să soluționeze acapararea de terenuri este încet.

Organizația Oxfam susține, la rândul ei, că goanna globală după pământ a ieșit de sub control și a cerut Băncii Mondiale să înghețe investițiile  la scară mare.

Sursa: Guardian


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger