Abuzurile din fermele industriale americane ar putea fi filmate cu drone

0

Filmările incognito realizate în marile ferme de tip industrial din SUA, care au scos la iveală abuzurile asupra animalelor şi problemele de mediu create, au îngrozit publicul (nu doar american), astfel că mai multe state americane au scos în afara legii investigarea activităţii lor, adică filmarea animalelor şi a operaţiunilor din ferme. Astfel, ce se întâmplă în spatele gardurilor nu mai poate fi prezentat publicului, fapt care îngreunează mult munca jurnaliştilor ce încearcă să dezgroape adevărul, scrie publicaţia Inhabitat.

 

 

Jurnalistul de investigaţie Will Potter speră, însă, că va putea ocoli prevederile legilor împotriva filmării şi documentării operaţiunilor din fermele industriale (legi numite “ag gag” laws) cu ajutorul dronelor care ar putea filma din aer fermele. Pentru această misiune, el a cerut ajutorul publicului, încercând să adune fonduri pentru achiziţionarea echipamentului, pentru cheltuielile judiciare, producţia video şi altele, necesare realizării unui documentar şi scrierii unei cărţi electronice despre abuzurile care se petrec în fermele industriale. Jurnalistul a pornit o campanie Kickstarter cu ajutorul căreia a strâns, deja, 48.000 de dolari.

“Am scris mult despre aceste legi împotriva documentării activităţii fermelor industriale şi văd că nu se schimbă nimic în plan politic, dimpotrivă, lucrurile se înrăutăţesc. Legi de acest fel apar acum şi în Australia. Aşa că a trebuit să găsesc modalităţi mai creative şi mai ambiţioase pentru a reuşi”, a declarat Potter pentru Fast Company. Ideea cu utilizarea dronelor i-a venit după ce a văzut munca artistei britanice Mishka Henner – imagini din satelit ale terenurilor fermelor industriale (zonele de hrănire a animalelor), care înfăţişau lagune de scurgeri toxice atât de mari, încât apăreau ca “răni deschise” ale peisajului. Deşi este conştient de faptul că filmarea cu drone nu va putea arăta de aproape abuzurile asupra animalelor crescute în aceste ferme, jurnalistul speră că, totuşi, va reuşi să obţină material suficient de bun încât adevărul să fie relevat publicului.

“Toată mizeria, toate deşeurile şi tot bălegarul rezultat din operaţiunile derulate în aceste ferme ajung în nişte gropi enorme. Impactul lor asupra mediului înconjurător trebuie discutat, mai ales că în apropierea fermelor locuiesc oameni care ajung să respire acel aer; vorbim de tot mai mulţi copii din astfel de zone care au astm”, explică jurnalistul, care vrea să spulbere mitul “umanităţii” cu care s-au înconjurat aceste ferme de tip industrial. “Realitatea tristă este că trebuie să aleg statele şi fermele unde să filmez. Nu aş vrea să ajung să cheltui toţi banii adunaţi prin campanie pe războaie legale”, mai spune el. Intenţia lui Potter de a folosi drone pentru a filma operaţiunile industriale ale fermelor a stârnit, deja, agitaţie în rândul deţinătorilor acestor ferme; unii au ameninţat, chiar, că i-ar putea doborî dronele cu puşca.

 

Mai multe detalii: Fast Company

 

Sursa şi foto: Inhabitat

 

Puteţi citi şi:

Sclavii asiatici care produc creveţi pentru supermarketurile occidentale

Cum arată fermele industriale văzute din satelit

Viaţă virtuală de vacă din fermă industrială

Consumul de antibiotice în mega-fermele de animale din SUA

Clipurile undercover cu animale, ilegale în patru state americane


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger