Un material nou şi eficient, care are capacitatea de a absorbi cantităţi mari de dioxid de carbon şi a le elibera, apoi, când este expus la lumina soarelui, ar putea fi soluţia pentru reducerea semnificativă a emisiilor provenite de la uzinele care funcţionează pe cărbune.
Materialul este prezentat de un studiu publicat recent şi realizat de oameni de ştiinţă de la Universitatea Monash din Melbourne şi de la CSIRO; mai exact, este vorba de o clasă de materiale, speciale datorită capacităţii lor extraordinare de a înmagazina gaze. Materialul, numit generic MOF (metal organic framework), este fotosensibil. Descoperirea creează un nou instrument puternic şi eficient inclusiv din perspectiva costurilor, care să capteze şi să înmagazineze (ori chiar să recicleze) dioxid de carbon. Carbonul înmagazinat este eliberat cu ajutorul luminii soarelui, ceea ce elimină orice alte probleme şi costuri legate de energie suplimentară pentru operaţiune. Tehnologiile prezente de capturare a carbonului se folosesc de materiale pe bază lichidă, care, apoi, sunt încălzite într-un proces îndelungat pentru a elibera dioxidul de carbon, consumând energie.
MOF, însă, revoluţionează domeniul, consideră profesorul Bradley Ladewig, din cadrul departamentului de inginerie chimică al Universităţii Monash. „Pentru prima dată, avem ocazia de a crea sisteme de capturare a carbonului care să folosească lumina soarelui pentru a elibera dioxidul odată capturat. Este un pas important în tehnologia capturării carbonului”, consideră acesta. MOF poate stoca un volum mare de gaze (practic, ar putea conţine cantitatea echivalentă unui teren de fotbal într-un singur gram). MOF acţionează exact ca un burete, care se încarcă cu apă şi, apoi, când îl strângi, o eliberează; doar că acţiunea mecanică a mâinii este, în acest caz, acţiunea luminii soarelui. Materialul poate fi dezvoltat, în viitor, în aşa fel încât, în alte combinaţii, să poată capta şi alte tipuri de gaze de seră. Cercetarea a fost finanţată de către Science and Industry Endowment Fund. Autorii ei lucrează, în prezent, la optimizarea materialului în aşa fel încât să îi crească eficienţa pentru a fi utilizabil în mediul industrial.
Sursa şi foto: EcoNews
2 comentarii
Imbucuratoare stirea!
Explicatia “MOF poate stoca un volum mare de gaze (practic, ar putea conţine cantitatea echivalentă unui teren de fotbal într-un singur gram)” ca doar vorbim de volum…nu de suprafata.
nu mi-a iesit din prima.
Vroaim a zice ca exemplificare e cam fortata 😉