A treia zi de violență în Turcia

0

Protestatarii turci s-au ciocnit din nou cu poliția în noaptea de duminică spre luni, într-una dintre cele mai violente răbufniri de la începerea demonstrațiilor anti-guvernamentale din Turcia, scrie BBC News. Manifestanții din cartierul Besiktas au smuls pietre din pavaj pentru a-și construi baricade, iar polițiștii i-au atacat cu gaze lacrimogene și tunuri de apă. Potrivit oficialilor, peste 1.700 de persoane au fost arestate în timpul protestelor care au cuprins 67 de orașe, mulți fiind eliberați în scurt timp, iar 484 au primit îngrijiri medicale de vineri încoace.

 

Foto: occupygezipics.tumblr.com

 

Moscheele, magazinele și o universitate din Besiktas, Istanbul, au fost transformate în spitale improvizate pentru protestatarii răniți în noaptea de duminică. Câteva mii de oameni s-au strâns în fața stadionului de fotbal din cartierul turc. Unii dintre ei au început să tușească puternic și să vomite după ce polițiștii au folosit gaze lacrimogene împotriva lor. În apropiere, forțele de ordine s-au luptat să apere biroul premierului Tayyip Erodgan, care a devenit ținta centrală a manifestanților, și au închis străzile care îl înconjoară. Mulți dintre protestatarii din Istanbul par să fie tineri și să facă parte din clasa de mijloc. Frământările au cuprins și capitala Turciei, Ankara, și orașele Izmir, Adana și Gaziantep. În Ankara, polițiștii au descins într-un complex comercial în care credeau că se adăpostesc demonstranții.

Guvernul turc a restricționat vânzarea și promovarea alcoolului săptămâna trecută și a împins înainte planurile de redezvoltare a Parcului Gezi din centrul Istanbulului – fitilul care a declanșat protestele. Prețuit de mulți locuitori drept una dintre puținele zone verzi din Istanbul, parcul ar urma să fie defrișat pentru restaurarea unor cazarme militare din era otomană ce ar urma să găzduiască un centru comercial. Protestatarii au ieșit prima oară în stradă lunea trecută, după ce guvernul a smuls copaci din parc, într-o mișcare numită Occupy Gezi, apoi, până vineri, furia s-a îndreptat spre agenda autoritară și conservatoare a premierului Erdogan. Protestul a devenit violent când polițiștii au început să folosească gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe demonstranți, urmând trei zile de ciocniri cu forțele de ordine.

Erodgan spune că protestatarii acționează nedemocratic și că ar fi fost ațâțați de Partidul Republican al Poporului, aflat în opoziție. Într-un interviu televizat de duminică, premierul i-a descris pe protestatari drept „o mână de prădalnici” și a criticat aspru site-urile de social media, numind în mod special Twitter-ul, despre care spune că este „o versiune extremă a minciunii”. Duminică, în jur de 10.000 de oameni s-ar fi adunat în zona pieței Taksim, care găzduiește Parcul Gezi, pentru a cere demisia guvernului condus de Tayyip Erdogan.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger