Aşti dinainte cât durează un eveniment neplăcut sporeşte supliciul

0

Cu toţii credeam până acum că a şti dinainte cât durează un eveniment neplăcut, cum ar fi aşteptarea la metrou sau cina cu socrii, ne uşurează traiul. De fapt, se întâmplă exact opusul. De asemenea, în loc să reducă din plăcere, a şti dinainte cât va dura un eveniment plăcut duce la intensificarea satisfacţiei, arată un nou studiu citat de Time.

“Intuitiv, ar părea mai probabil ca experienţa afectivă să fie slăbită de cunoaşterea duratei – în cazul unei experienţe plăcute, a şti când se termină reduce din plăcere, iar în cazul unei experienţe neplăcute, faptul că persoana respectivă ştie când va veni alinarea reduce din neplăcere”, se arată în studiul realizat de Min Zhao şi Claire I. Tsai, profesori asistenţi de marketing la Şcoala de Management Rotman din cadrul Universităţii din Toronto.

Dar, în cadrul unor experimente, cei doi cercetători au demonstrat contrariul. 83 de elevi din cadrul unui program after-school în care sunt instruiţi pentru universitate au fost anunţaţi că vor sta peste programul obişnuit de trei ore. Unora dintre elevi li s-a spus că sesiunea suplimentară va dura 60 de minute, iar altora nu li s-a dat nicio informaţie referitoare la timpul suplimentar, dar aceştia ştiau deja că sesiunea suplimentară durează între 30 şi 90 de minute.

Elevii au fost rugaţi să prezică înainte de sesiunea suplimentară cât de neplăcută va fi aceasta. Cum era de aşteptat, cei care ştiau că va dura o oră au considerat că va fi mai puţin neplăcută decât cei care nu ştiau cât va dura. Dar, când aceştia au fost rugaţi să spună cât de neplăcută a fost sesiunea după terminarea ei, rezultatele au stat invers – cei care ştiau cât va dura au suferit mai mult.

În alte experimente care implicau evenimente plăcute – precum melodii plăcute versus aceleaşi melodii interpretate îngrozitor de unul dintre autorii studiului, rezultatele au arătat acelaşi lucru care contrazice intuiţia. Ştiind cât va dura melodia plăcută a crescut gradul de distracţie, iar cunoaşterea duratei melodiei interpretate de cercetător a crescut neplăcerea.

Un lucru care se potriveşte este faptul că oamenii percep experienţele neplăcute ca fiind mai lungi decât cele plăcute.

Foto: Flickr / nicolasnova

Cititi si:

Nostalgia joaca un rol important in fericirea personala

Cum sa te plangi convingator

Arta declanseaza aceeasi placere ca tunci cand ne indragostim

Tags:



Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger