A renunţat la slujba de la Microsoft ca să construiască biblioteci pentru copiii din Nepal

0

Room to Read este o organizaţie non-profit înfiinţată acum 15 ani cu scopul de a ajuta copiii din Nepal să aibă acces la cărţi. Organizaţia a fost înfiinţată de un fost director din cadrul Microsoft, care a renunţat la slujba lui pentru a se dedica acestei misiuni caritabile.

Misiunea organizaţiei este să combată analfabetismul din ţările slab dezvoltate sau în curs de dezvoltare şi să contribuie la diminuarea diferenţei de gen; acţiunile sale concrete constau în înfiinţarea de biblioteci şi dotarea acestora cu cărţi tipărite, nu în format electronic. John Wood este omul care a stat la baza iniţiativei; în 1998, când se afla în excursie în Nepal, a ajuns să viziteze şi o şcoală din satul Bahundanda. Ceea ce a văzut acolo l-a întristat, dar, totodată, i-a dat ideea înfiinţării organizaţiei Room to Read. “A venit din senin. Mi-ar plăcea să pot spune că am fost întotdeauna o persoană dedicată acţiunilor caritabile, dar realitatea este că eram concentrat pe mine, pe cariera mea şi pe câţi bani puteam depune în contul meu bancar”, mărturiseşte Wood.

În 1999, a vizitat din nou şcoala din Bahundanda, dar de data asta cu 3.000 de cărţi pe care le-a donat. Reacţia copiilor l-a încurajat şi l-a asigurat că luase decizia corectă. A renunţat la slujba lui de la Microsoft şi s-a dedicat misiunii caritabile din Nepal. I s-a alăturat Dinesh Shrestha, care activase în sectorul non-guvernamental în lupta împotriva poliomielitei. Împreună, au început să construiască biblioteci şcolare în Nepal. Echipa a fost completată prin sosirea lui Erin Ganju, fostă angajată în lumea corporatistă, care lucrase în Vietnam. Cei trei sunt fondatorii organizaţiei Room to Read, care acum activează în zece ţări. Întotdeauna se ţine cont de limba locală, astfel că în bibliotecile nou-construite ajung cărţi tipărite de către organizaţie în limba în care învaţă copiii (inclusiv manuale).

Până acum, organizaţia a publicat peste o mie de titluri de cărţi pentru copii, în zeci de limbi, pentru comunităţi din Zambia, Cambodgia, India, Africa de Sud etc. În măsura posibilităţilor, angajează autori, ilustratori şi editori locali, dacă există, pentru conceperea şi publicarea cărţilor. În ciuda faptului că a fost un angajat al Microsoft, Wood nu este adeptul tehnologiei digitale când vine vorba de educaţia de bază a copiilor. Aşa că toate cărţile care ajung la copii sunt tipărite clasic, nu sunt în format electronic. Până acum, organizaţia a construit şi dotat 17.500 de biblioteci pentru copii şi peste o mie de şcoli. Povestea pe larg a misiunii caritabile susţinute de fostul director din cadrul Microsoft o puteţi citi aici.

 

Sursa şi foto: BBC


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger