A murit exploratorul care încerca să traverseze Antarctica singur și fără ajutor

0

Henry Worsley, fost ofițer al armatei britanice, a murit încercând să finalizeze expediția pe care eroul său, exploratorul Sir Ernest Shackleton, nu reușise s-o termine în urmă cu o sută de ani. Worsley, care traversa Antarctica de unul singur, fără ajutor, a încetat din viață în urma unei infecții, când mai avea de străbătut aproape 50 de kilometri până la destinația finală.

”Nu mai pot ajunge pe culme,” a spus Worsley în ultima sa înregistrare audio, transmisă din Antarctica. ”Când eroul meu, Ernest Shackleton, mai avea de străbătut pe 9 ianuarie 1909 puțin peste 150 de kilometri până la Polul Sud, a spus că și-a atins limitele. Ei bine, azi trebuie să vă aduc la cunoștință, cu oarecare tristețe, că și eu mi-am atins limitele.” Potrivit mesajului înregistrat, Worsley era complet epuizat și nu mai putea înainta niciun pas în momentul în care a cerut ajutor prin radio.

Fostul ofițer, a cărui expediție era finanțată de Ducele și Ducesa de Cambridge și avea ca scop strângerea de fonduri pentru angajați răniți ai armatei, a fost preluat de echipa de salvare după un traseu de 1.469 de kilometri, străbătut în 71 de zile. La prima vedere, Worsley părea deshidratat și malnutrit, dar medicii au descoperit la baza Union Glacier că suferea de peritonită bacteriană, care i-a și adus moartea. Worsley a încetat din viață la Punta Arenas, în Chile, unde fusese adus pentru operație.

Printre cei care i-au adus omagii s-au numărat Prințul William, David Beckam și aventurierul Bear Grylls, care l-a numit drept ”unul din cei mai puternici și mai curajoși soldați pe care i-am cunoscut.”

Sursa: BBC


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger