Rezervația pentru feline mari Lionsrock a marcat o săptămână tristă: toată lumea și-au luat adio de la bătrânul Cezar, leul în vârstă de 20 de ani salvat în 2009 de la Grădina Zoo din Tecuci, România. Momentul a fost cu-atât mai trist cu cât Cezar s-a stins la numai 3 săptămâni după ce a pierdut-o pe companioană lui, Carmen, ambii fiind cei mai vârstnici oaspeți de la Lionsrock.
Cezar și Carmen și-au petrecut ultimii ani de viață în liniște și condiții bune la Lionsrock, după ce VIER PFOTEN i-a salvat de la o viață în mizerie. Totuși, din cauza vârstei și a condițiilor improprii în care au fost ținuți ani la rândul, starea lor de sănătate s-a deteriorat. Specialiștii rezervației au decis să-i ofere lui Cezar șansa de a se stinge în pace și în demnitate.
16 ani într-o cușcă minusculă la Zoo
Până să ajungă să se bucure de libertatea și spațiile întinse de la Lionsrock, Cezar își petrecuse cei 16 ani de viață pe o podea de ciment, într-o cușcă mică și insalubră de la Zoo Tecuci. Asemeni lui Cezar, mii de lei și tigri trăiesc uitați și umiliți în grădinile zoologice sau circurile ambulanțe din întreaga lume. Cezar a fost descoperit de VIER PFOTEN România, medicii fiind uimiți de faptul că felina încă mai trăia, în acele condiții. Era subnutrit și pierduse jumătate din coamă deoarece fusese sterilizat, și nu vasectomizat, așa cum era recomandabil. Medicii VIER PFOTEN l-au ținut sub observație și i-au acordat îngrijiri pentru ca animalul să facă față lungului drum până la Lionsrock, în Africa de Sud.
Libertate și demnitate în Africa
După două zile de drum, pe 13 martie 2009 Cezar a făcut timid primii săi pași pe pământul Africii, unde urmă să ducă o viață demnă, în condiții adaptate nevoilor speciei lui. În ciuda trupului său fragil și a carențelor grave de care suferea, voința de a trăi a lui Cezar a fost impresionantă. În câteva săptămâni, leul și-a revenit spectaculos. Pentru prima oară în viața lui pășea pe pământ, și nu pe ciment, se tăvălea prin iarbă și tufișuri, sub generosul soare african, alături de noua lui prietenă, Carmen.
Povestea unui spirit neînvins
Multă lume nu a aflat încă de suferințele la care sunt supuse felinele mari, în lumea întreagă. Mullte sunt crescute în captivitate, fiind exploatate pentru turism, vânătoare sau traficul de organe și părți ale corpului. Abia veniți pe lume, puii suferă din cauza separării premature de mame. Apoi trăiesc în condiții nenaturale, chinuitoare, părăsind la final o lume plină de suferințe și dominată de oameni.
Povestea lui Cezar a fost deja împărtășită miilor de vizitatori care s-au perindat pe la Lionsrock, aceștia lăsându-se inspirați și impresionați de curajul și puterea dovedite de un animal al cărui spirit nu a putut fi învins.
Cezar a fost principalul protagonist al clipului I’M A LION, una dintre cele mai impresionante pledoarii pentru demnitatea și respectul la care au dreptul felinele mari.
Sursa: VIER PFOTEN
Un comentariu
Trist dar adevarat, unele tari pur si simplu nu ar trebui sa aiba gradina zoologica daca nu pot oferi animalelor un trai decent. Am vazut din pacate conditii asemnatoare in Serbia in Belgrad, cumva despupra gradini zoologice este o terasa fitoasa care tulbura linistea animalelor, bineinteles custile ciment si fier :(, nu vreau sa ma gandesc la conditiile din gradinile zoologice din Romania.