A început procedura de autorizare a porumbului modificat genetic 1507

1

Comisia a trimis marți, 6 noiembrie, Consiliului de Miniștri, cererea referitoare la cultivarea porumbului modificat genetic 1507, după ce Tribunalul Uniunii Europene a emis o hotărâre potrivit căreia Comisia nu a dat curs unei cereri referitoare la cultivarea OMG-urilor, transmisă în urmă cu 12 ani, în 2001. Acum este rândul miniștrilor să adopte o poziție, prin majoritate calificată, cu privire la această cerere. Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a emis deja avize cu privire la această cerere în 2005, 2006, 2008, 2011 și 2012, toate cele șase avize fiind pozitive.

 

ciolos

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, cererea din 2001 intră sub incidența „vechii” proceduri pre-Lisabona a comitetelor, ceea ce înseamnă că, în cazul în care Consiliul nu poate să întrunească o majoritate calificată, nici în favoarea, nici împotriva autorizației, Comisia este obligată prin lege să acorde autorizația.

În paralel, Comisia a solicitat o nouă dezbatere în cadrul Consiliului de Miniștri privind așa­numita „propunere referitoare la cultivare”, cu privire la care Parlamentul European a adoptat deja un aviz, care ar permite statelor membre să restricționeze sau să interzică cultivarea OMG-urilor pe teritoriul lor din alte motive decât riscurile pentru sănătate și pentru mediu.

Comisarul pentru sănătate, Tonio Borg, a declarat: „Hotărârea Tribunalului cu privire la porumbul 1507 confirmă urgența necesității de a elabora norme europene stricte și previzibile privind autorizarea cultivării OMG-urilor, luând în considerare în mod corespunzător contextele naționale. În urmă cu trei ani, Comisia a prezentat o propunere, sprijinită pe scară largă de Parlament și de Consiliu, menită să furnizeze o soluție la actualul blocaj al procesului de autorizare. Prin urmare, insist ca statele membre să acționeze și să sprijine propunerea Comisiei, astfel încât Președinția și Consiliul să poată realiza un compromis care să permită propunerii referitoare la cultivare să treacă la stadiul următor”.

Porumbul modificat genetic 1507 (porumbul Bt) a fost creat pentru a conferi rezistență la larvele de molii specific dăunătoare porumbului, cum ar fi sfredelitorul european al porumbului. Este autorizat în prezent în UE pentru a fi utilizat în alimente și furaje, dar nu și pentru a fi cultivat. În 2001, societatea Pioneer a transmis o cerere de autorizare a cultivării porumbului 1507 în temeiul Directivei (2001/18/CE) privind diseminarea deliberată în mediu a OMG-urilor.

În 2007, Pioneer a deschis o primă acțiune în constatarea abținerii de a acționa, la Tribunalul Uniunii Europene, împotriva Comisiei, pentru faptul că nu a supus votului de către comitetul de reglementare a deciziei de autorizare a porumbului respectiv. Această acțiune a fost închisă de Tribunal ca urmare a propunerii de decizie de autorizare întocmită de Comisie și transmisă comitetului de reglementare în februarie 2009. Totuși, comitetul nu a emis un aviz. În 2010, Pioneer a deschis o a doua acțiune în constatarea abținerii de a acționa (cauza T-164/10), împotriva Comisiei, pentru faptul că, în absența avizului din partea comitetului de reglementare, nu a prezentat Consiliului o propunere de decizie de autorizare, în conformitate cu procedura comitetelor aplicabilă la momentul respectiv.

Ca răspuns la o veche cerere din partea câtorva state membre, Comisia a publicat în iulie 2010 o propunere de Regulament de revizuire a Directivei 2001/18/CE pentru a furniza statelor membre o bază juridică pentru a decide în privința cultivării OMG-urilor pe alte baze decât cele motivate de evaluarea științifică a riscurilor pentru sănătate și pentru mediu, efectuată la nivel european. Datorită acestei modificări, statele membre vor putea să restricționeze sau să interzică cultivarea OMG­urilor în anumite zone sau pe întregul lor teritoriu, fără a recurge la clauze de salvgardare care, până în prezent, nu au fost susținute de EFSA.

Greenpeace: În numele cui acționează de fapt Comisia?

Planta, porumbul 1507 Pioneer-Dupont, produce o toxină pesticidă numită Bt și este capabilă să reziste la pulverizări repetate cu un erbicid numit glufosinat de amoniu. Din cauza toxicității, folosirea acestei substanțe în agricultură va fi interzisă în UE până în 2017.

Din 2011, Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară (EFSA) a lansat un număr de opinii științifice subliniind impacturile toxinei eliberate de 1507 asupra unui număr important de insecte precum fluturii și moliile. Luând în calcul aceste descoperiri, Comisia Europeană a cerut de două ori companiei Pioneer să modifice cererea de autorizare. Pioneer a refuzat în mod constant să-și modifice propunerea.

În ciuda rezistenței acestei culturi la erbicid, EFSA nu a derulat testările de siguranță asociate cu utilizarea intensificată a glufosinatului, teste solicitate în mod legal. Sub legislația Uniunii Europene în ceea ce privește culturile modificate genetic, EFSA trebuie să evalueze „posibilele efecte asupra biodiversității și asupra organismelor nevizate pe care fiecare plantă (modificată genetic și cu toleranță la erbicide) o poate provoca din cauza schimbărilor la nivelul practicilor agricole (inclusiv cele cauzate de folosirea diferitor erbicide)” .

„Comisa acționează iresponsabil recomandând aprobarea unei culturi modificate genetic despre care se știe că afectează fluturii și moliile și care va încuraja folosirea agresivă a unui erbicid atât de toxic încât Europa îl interzice. Date fiind impacturile asupra mediului lipsa beneficiilor de pe urma culturilor modificate genetic și opoziția publică răspândită, ne întrebăm: în numele cui acționează de fapt Comisia?”, spune Marco Contiero, director de politici agricole în cadrul Greenpeace EU.

 

Puteți citi și:

Scrisoare împotriva autorizării cultivării porumbului modificat genetic 1507 în Europa

Un nou tip de porumb modificat genetic ar putea fi cultivat în Europa


Un comentariu

  1. astia de la Greenpeace sa-si tina gura- din cauza lor s-a murit de foame in Africa intrucat liderii tarilor au ascultat de ei si au refuzat seminte GMO cu productivitate mare. Sa vina cu stiinta (studii cu ce planta afecteaza, pe cine si cum) si mai discutam. In rest sa n-aud de ei. mai multe detalii si pe aici http://www.economist.com/node/1337197

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger