UPDATE A început ocuparea Universității Babeș Bolyai. Poliția n-a întârziat să apară

1

În jurul orei 16.20, grup de aproximativ 30 de studenți au ocupat sala ”Nicolae Iorga” din Corpul Central al Universității Babeș Bolyai din Cluj, revendicând-o ca un spațiu liber de dezbatere. Ocuparea vine după ce săptămâna trecută, personalul de pază al UBB a blocat poriecția și dezbaterea unui film documentar în această clădire.

politia

 

de Mihai Goțiu (Voxpublica)

În acest moment (ora 16.40) portarii și reprezentanți ai UBB încearcă să-i convingă pe studenți să părăsească sala.

Ora 16.44: reprezentanții UBB invocă faptul că în sala ”Nicolae Iorga” se desfășura un curs de matematică și le cere studenților să se mute în altă sală. Sunt deschise însă doar sălile în care se desfășoară cursuri. Studenții arată că săptămâna trecută au avut cerere aprobată de către UBB, însă aceasta nu a fost respectată de către conducerea UBB. ”Aceasta este o sală de curs, nu de dezbatere” – reprezentantul Facultății de Matematică.

ora 16,47: ”În acest moment deranjați instruirea” (aceeași reprezentantă a Facultății de Matematică)

ora 16.48: Au apărut polițiștii! Au început legitimările.

Ora 17.02: Îmi vine și mie rândul la legitimare. Un reprezentant al Poliției (comisarul șef Gădelean) recunoaște că au fost ”solicitați”, dar spune că ”a venit de pe teren și nu știe cine a făcut ”solicitarea”/”apelul””. ”Raportăm și verificăm”, mai spun reprezentanții Poliției.

Ora 17.16: Se anunță că poarta Universității a fost închisă, pentru a nu le si permite și altor studenți să ajungă la dezbateri!

Ora 17.26: A început mobilizarea în mediul online; în sala ”Nicolae Iorga” se stabilesc regulilele dezbaterii.

Ora 17.30: Poliția a revenit în sală. ”Am fost solicitat de către prorector. Cine nu este student la UBB și nu are curs în această sală, să părăsească sala”.

Ora 17.35: Prorectorul solicită oficial ”organelor abilitate” să-i evacueze pe studenți.

Ora 17.39: Prorectorul a plecat, reprezentanții Poliției încearcă să-i convingă pe studenți să părăsească sala ”Iorga”

Ora 17,47: Un reprezentant al UBB este întâmpinat cu aplauze. Cauza: a spus că el este cel care a scris comunicatul de presă de săptămâna trecută (detalii aici).

Ora 17,56: Reprezentantul UBB (de la departamentul de PR) le sugerează celor prezenți să facă o cerere nouă, ”dar nu acum”.

Ora 17,59: A început cursul de ”comunicare instituțională” (expresia îi aparține reprezentantului UBB de la departamentul de PR), care încearcă să explice de ce e nevoie de o nouă cerere.

Ora 18:13: Prorectorul Ion Bolovan revine cu un grup de studenți, cei care au programat curs de la ora 18.00, și începe cursul, prorectorul rămâne și el la curs.

Ora 18,29: Participanții la ocupare îi solicită profesoarei care își ține cursul o abordare participativă, în interacțiune cu cei din sală; aceasta se scuză (pe motiv că e răcită) și continuă cursul sub forma unei prelegeri; între timp, sub geamurile sălii, din stradă, se aud flueiere.

Ora 19,02: După ce a lipsit aproximativ 20 de minute, prorectorul Ion Bolovan a revenit în sală ”să mențină ordinea”; participanții la ocupare așteaptă să vadă care va fi reacția reprezentanților UBB după încheierea cursului și a seminarului asociat (fiind ultima activitate didactică programată astăzi în sala ”Iorga”); dacă vor mai încerca să-i împiedice să-și desfășoare dezbaterea și dacă da, sub ce pterext.

Ora 19,21: La Facultatea de Istorie a Universității București (începând cu ora 18,00) se desfășoară conferința ”Studenții și profesorii: de aceeași parte a baricadei” (detalii aici); printr-o coincidență, conferința se ține într-un amfiteatru denumit tot…”Nicolae Iorga”.

Ora 19,25: Se apropie și finalul seminarului; sunt informat de către studenți aflați în fața Universității că cine vrea (insistă) poate intra; așadar se poate veni la dezbatere și cu insistență :) se poate intra; rămâne de văzut care va fi reacția conducerii UBB după încheierea crusului și seminarului.

Ora 19,57: Prorectorul Ion Bolovan și alți prorectori (Anna Soos, Radu Catană, Dan Lazăr și Călin Rus) au venit în această sală, sunt invitați în sală, dar preferă să rămână la catedră.

Ora 20,01: Reprezentanții presei sunt rugați să nu filmeze, însă refuză.

Ora 20,10: Au început discuțiile, prorectorul Radu Cătană invocă faptul că ”UBB îi apară pe cei care își desfășoară cursurile”, dar pretinde că nu știe care ar fi revendicările studenților.

Ora 20,17: Prorectorul Ion Bolovan a fost întrebat dacă are competența de a aproba o cerere legată de continuarea ocupării, răspunsul este ”NU”.

Ora 20,22: Prorectorii părăsesc sala, prorectorul Ion Bolovan iese din sală rugându-i ”frumos și oficial” pe participanți să iasă din universitate ”câte unul, câte doi, câte trei”, apoi pleacă și el, în sală rămâne doar prorectorul pe comunicare Călin Rus.

Ora 20,32: În timp ce Călin Rus continuă la Cluj ”negocierile”, încercând să-i convingă pe studenți să părăsească clădirea, la București, profesorul Antoniu le citește participanților comunicatul studenților clujeni.

Ora 20,37: La Cluj se citește declarația decanului Facultății de Istorie, Adrian Cioroianu, adresată studenților care au ocupat amfitetarul ”Nicolae Iorga” din București „Din punctul meu de vedere puteți rămâne cât vreți aici. Locul Poliției nu e în Universitate. Eu pot să vorbesc cu autoritățile să vă lase în pace. Doar n-o să dați foc Universității.”

——————————————————————————————————————————————

Astăzi, sălile UBB au fost ocupate de studenți, sub forma unui protest de tip sit-in, pe termen nelimitat. ”Universitatea se transformă tot mai mult într-o instituţie supra-securizată. Spaţiul care ar trebui să încurajeze circulaţia liberă a ideilor şi să fie un forum de dezbatere a devenit cu fiecare an tot mai închis, încremenit în practici care nu mai reflectă adevăratele probleme şi nevoi studenţeşti,” arată manifestul-comunicat de presă al tinerilor protestatari, pe care îl puteți citi aici.

 Rămâneți la curent cu update-urile lui Mihai Goțiu, pe Voxpublica.


Un comentariu

  1. Pingback: Ocuparea Facultății de Istorie din București | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger