A început căutarea vieţii în lacul ascuns sub Antarctica

2

O echipă de 12 cercetători şi ingineri britanici, aflată în Antarctica, a dat startul unuia dintre cele mai aşteptate proiecte de către ştiinţă din ultimii ani: căutarea vieţii în lacul ascuns sub stratul gros de gheaţă din Antarctica – lacul Ellsworth.

 

 

Echipa foloseşte aparatură capabilă să lucreze cu presiune ridicată şi apă sterilizată, aproape de punctul de fierbere, pentru a-şi croi drum prin gheaţa groasă de aproape trei kilometri. Scopul cercetătorilor este de a analiza apa din adâncuri, izolată de restul lumii de peste 500.000 de ani şi de a vedea dacă găsesc acolo viaţă sau măcar indicii despre existenţa vieţii în lac, în urmă cu sute de mii de ani. Întreg procesul de execuţie (de forare) a unei găuri în gheaţă durează cinci zile, iar, odată ce gaura este făcută, aparatură robotică de ultimă oră colectează mostrele din apă, înainte ca aceasta să îngheţe la loc.

Lacul Ellsworth este unul dintre cele câteva sute de lacuri despre care se ştie că există sub stratul de gheaţă. Oamenii de ştiinţă cred că lacul a fost „deconectat” de lumea exterioară pentru o perioadă de timp suficient de lungă încât să existe viaţă microbiană în el care să fi evoluat pe cont propriu. Este pentru prima dată când ştiinţa încearcă să colecteze mostre de apă şi sedimente dintr-un strat de apă aflat la atât de mare adâncime şi izolat de atât de mult timp, cu ajutorul echipamentelor sterilizate şi de ultimă generaţie folosite. „Totul trebuie făcut în condiţii cât mai curate, cât mai sterile. Nu vrem să contaminăm acest mediu virgin, iar dacă nu păstrăm experimentul steril, vom ajunge să analizăm ce ducem cu noi de aici, de la suprafaţă, ceea ce ar fi inutil, desigur”, a precizat omul de ştiinţă Martin Siegert.

„Uriaşă, dar delicată”, aşa descrie operaţiunea inginerul-şef al lucrărilor, Andy Tait. „Tehnologia bazată pe apă fierbinte a mai fost folosită anterior de ştiinţă, dar este pentru prima oară când mergem cu ea prin trei kilometri de gheaţă solidă, cea mai adâncă forare făcută vreodată în acest fel. Apa va fi încălzită la 90 de grade, iar presiunea cu care vom acţiona va fi de 20 de ori mai mare decât cea folosită în spălătoriile profesionale de maşini. Este cel mai eficient mod de a avea un acces rapid şi curat înspre lac”, a precizat acesta. „Experimentul nostru este similar cu ceea ce am putea face pe Europa, una dintre lunile lui Jupiter. Ştim că Europa are o crustă de gheaţă şi un ocean dedesubt. Dacă ar fi să existe viaţă acolo, ar fi într-un mod similar celui din lacul Ellsworth, cu întuneric complet, presiune mare şi fără a se folosi de lumina soarelui pentru procesele biologice”, crede profesorul Siegert. El şi echipa lui speră să anunţe primele rezultate ale forărilor săptămâna viitoare.

 

Sursa şi foto: BBC


2 comentarii

  1. Pingback: Misiune întreruptă în căutarea vieţii sub-antarctice | TOTB.ro - Think Outside the Box

  2. Pingback: Lacurile Antarcticii | Greenly Magazine

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger