A fost stabilit nivelul maxim de melanina tolerata in alimente

1

La doi ani dupa scandalul laptelui contaminat provenind din China, o comisie a Natiunilor Unite a stabilit nivelele maxime tolerate de melanina in produsele alimentare. In 2008, mai multi sugari au murit iar alti 300 de mii de copii s-au imbolnavit deoarece au consumat lapte contaminat.

Comisia Codex Alimentarius, reunita in aceasta saptamana la Geneva, a decis ca nivelul maxim al melaninei in produsele destinate alimentatiei copiilor sa fie de 1 miligram/kg, iar in celelalte produse alimentare sa poata ajunge pana la 2,5 miligrame/kg, relateaza Agerpres.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a subliniat in dese randuri ca prezenta melaninei in alimente trebuie sa fie doar “neintentionata”. Melanina este o substanta chimica ce devine toxica la o concentratie mare si care aduce un aport proteic alimentelor. Unii producatori o folosesc in exces deoarece permite ca laptele sa fie dublat cu apa, fara a-si pierde cea mai mare parte din calitati.

La finele anului 2008, scandalul laptelui contaminat a provocat o adevarata psihoza in China, unde mai multi nou-nascuti care au consumat acest produs au decedat, in timp ce alti 300.000 de copii s-au imbolnavit din aceeasi cauza.

Comisia Codex Alimentarius a fost creata in 1963 de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), avand sarcina de a elabora norme alimentare generale.

Tags:



Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger