A fost spart unul dintre cele mai complicate cifruri din lume

0

“Cifrul Copiale”, un ciudat manuscris în litere romane şi simboluri abstracte, care acoperă peste o sută de pagini legate în aur a fost descifrat de un specialist în ştiiţele informaţiei. Codul a fost elaborat de o societate secretă din Germania secolului al XVIII-lea.

Misterioasa criptogramă arată că această societate avea o fascinaţie pentru operaţiile chirugicale oftalmologice, deşi s-ar părea că membrii ei nu erau medici. “Acest lucru deschide o fereastră pentru cei care studiază societăţile secrete. Istoricii cred că acestea au avut un rol important în revoluţiile lumii, însă nu pot merge mai departe în analizele lor pentru că multe din documentele lor sunt criptate,” spune Kevin Knight, care a lucrat la spargerea codului.

După ce au depistat Cifrul Copiale în Academia Berlinului de Est, au transcris textul într-o versiune interpretabilă de computer, iar apoi au folosit un program pentru a analiza apariţia simbolurilor şi modelelor. După ce au încercat să folosească 80 de limbi pentru a descifra mesajele scrise cu litere romane, criptografii au constatat că acestea aveau rolul de a induce în eroare, fiind lipsite de semnificaţie. Prima frază decodată a fost “Ceremonii de Iniţiere”, urmată de “Aripa Secretă”.

Mai multe detalii despre tehnica de descifrare puteţi găsi aici.

 

Sursă şi foto: PhysOrg

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger