A fost pus la punct primul test precis pentru prevenirea depresiei la adolescenți

0

În curînd, depresia ar putea fi detectată înainte să-și scoată colții. N-ar fi nevoie decît de o mostră de salivă și un chestionar pentru a determina gradul de risc la care se află un adolescent.

 

 

Universitatea Cambridge a anunțat că, în urma unui studiu, s-a descoperit prima metodă prin care se poate prezice depresia pornind de la cîteva indicii biologice.

Echipa de cercetători a măsurat o perioadă nivelul de cortizol în 660 de adolescenți cu vîrste cuprinse între 13 și 18 ani. Se știe deja că nivelurile ridicate ale acestui hormon sînt implicate în depresii. Echipa a înregistrat de asemenea și date despre orice simptom depresiv pe care l-au manifestat adolescenții în anul anterior, simptome precum accesele de plîns și lipsa de motivație. Studiul a fost repetat pe un număr de 1200 de adolescenți.

La băieții care au raportat simptome depresive și care aveau niveluri mari de cortizol s-au înregistrat riscuri de 14 ori mai mari de a dezvolta o depresie clinică în următorii trei ani față de ceilalți subiecți ai testului. În cazul fetelor niciunul dintre acești indicatori nu a fost de folos, deși depresia e mai comună în rîndul adolescentelor. Problema ar putea fi că fetele au oricum, în mod natural, niveluri mai mari de cortizol, ceea ce e posibil să confuzeze cercetarea.

Barbara Sahakian, coordonatoarea studiului, spune că elevii ar trebui supuși la aceste teste, chiar dacă apare riscul să fie stigmatizați pentru problemele psihice. Dar e mai bine decît să-i lăsăm singuri în dormitorul lor pînă li se înrăutățește starea, spune Sahakian. Tot ea a sugerat că pentru băieți, cea mai bună abordare terapeutică nu e cea verbală, pentru că băieții răspund mai ușor la vizual decît la cuvinte și de aici s-ar putea construi un tratament eficace.

Jumătate dintre cazurile de depresie apar pînă la 14 ani, restul pînă în 24.

 

Citiți și:

Depresia și auto-învinovățirea


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger