A fost Isus fericit?

3

Acesasta a fost întrebarea de la care a pornit un grup de psihologi în realizarea unui studiu despre diferențe culturale. Dacă americanii au tendința să răspundă că Isus a fost fericit, extrovert, agreabil, bun și înțelegător, coreenii îl asociază cu suferința, sacrificiul și mila. În spatele acestor remarci, spun autorii studiului, stau resorturi psihologice esențiale, modelate de culturile în care trăim.

”Americanii întâlnesc mult mai mulți străini și au nevoia să fie mai extroverți decât japonezii, coreeni și alții care interacționează repetat cu grupuri restrânse de oameni, astfel încât extrovertirea este o valoare foarte apreciată în Statele Unite. Fericirea și bunătatea sunt și ele calități foarte prețuite de americani, ceea ce explică de ce le proiectează asupra lui Isus,” explică Shigehiro Oishi, unul dintre autorii cercetării.

Dacă americanii îl consideră pe Isus un personaj bun și fericit, în cazul coreenilor, de pildă, lucrurile stau foarte diferit, atâta vreme cât creștinismul a fost introdus după o lungă perioadă dominată de budism: aceștia îl consideră pe Isus nefericit, de cele mai multe ori, corelându-l cu suferința.

De asemenea, una dintre concluziile importante ale studiului arată diferențele culturale în ceea ce privește chiar conceptul de fericire. ”Definiția lui istorică includea elemente ca norocul sau șansa, însă această semnificație a cam ieșit din uz în SUA, unde cei mai mulți cred că fericirea poate fi urmărită și obținută prin eforturi proprii, în vreme ce în alte culturi sensul primordial rămâne central,” e de părere Casey Eggleston, cercetătoare care a participat la elaborarea studiului.

 

Sursa: Discovery News

 

 


3 comentarii

  1. “unde cei mai mulți cred că fericirea poate fi urmărită și obținută prin eforturi proprii, în vreme ce în alte culturi sensul primordial rămâne central,”…wtf? sa-mi traduca si mie cineva ce dracu inseamna “sensul primordial ramane central” in acest context

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger