A fost inventată sticla prietenoasă cu păsările

0

Gata cu geamurile ucigaşe, de care milioane de păsări se izbesc în fiecare an şi mor! Ştiinţa a inventat sticla prietenoasă cu păsările, care le ajută pe acestea să ocolească geamurile şi, astfel, să rămână în viaţă, scrie site-ul Inhabitat.

 

 

Aproape un miliard de păsări mor în urma coliziunii cu geamuri din sticlă, în fiecare an, izbindu-se de ferestrele clădirilor (în special cele ale clădirilor înalte). Oamenii de ştiinţă au creat, în sfârşit, geamuri dintr-o sticlă cu dungi verticale, pe care le pot vedea păsările şi, astfel, pot ocoli ferestrele. Aceste panouri de sticlă se numesc Ornilux şi au capacitatea de a reflecta ultravioletele. Acest tipar al sticlei nu poate fi văzut de ochiul uman, dar poate fi identificat de către păsări, în timp ce zboară (astfel, ele descifrează “semnalul” că suprafaţa respectivă trebuie ocolită). Statisticile arată că, anual, între 355 şi 988 de milioane de păsări se lovesc de geamuri (sticlă transparentă) şi, de regulă, impactul le este fatal.

 

 

Pentru a dezvolta sticla prietenoasă cu păsările, oamenii de ştiinţă au făcut teste într-un tunel subteran, aflat sub grădina zoologică din Bronx (New York). În cele din urmă, au descoperit că, odată sticla acoperită cu un strat subţire, ce conţine tiparul dungilor verticale, vizibil numai pentru păsări, accidentele nu se mai întâmplă. Singura problemă care se naşte acum este înlocuirea geamurilor din toate clădirile din lume unde astfel de accidente cu păsări au avut loc sau ar putea avea loc, ceea ce înseamnă o cheltuială destul de mare şi pentru companii, şi pentru locuinţe individuale. Dar, poate, cei care se gândesc şi la binele păsărilor vor face investiţia.

Mai multe detalii: Gizmodo

 

Sursa şi foto: Inhabitat

 

Puteţi citi şi:

Clujul devine cel mai prietenos oraş din România cu păsările sălbatice

FOTO Cele mai impresionante case ale arhitecţilor din lumea animală


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger