A fost inventat acoperişul care mănâncă smogul

0

O echipă de studenţi ambiţioşi de la University of California at Riverside a creat o nouă armă împotriva poluării: acoperişul care mănâncă smog. Proiectul a fost conceput pentru o competiţie studenţească de design, organizată de Environmental Protection Agency (EPA), scrie Inhabitat.

 

 

Studenţii ar conceput şi realizat ţigle de acoperiş îmbrăcate în bioxid de titan, care, astfel, au capacitatea de a sparge particulele de smog care se formează în atmosferă, eliminând, în final, mare parte din gazul nociv emis de vehicule şi uzine (oxid de azot). Acest gaz este cel care, în contact cu lumina soarelui, creează smogul şi condamnă oraşele la a fi în permanenţă poluate, din cauza traficului intens şi a prezenţei industriei grele în ele sau în apropierea lor. Studenţii participanţi la proiect au descoperit că bioxidul de titan, pus pe ţigle de argilă, ajută la înlăturarea poluării din atmosferă cu 88 – 97%; substanţa transformă particulele de smog, de fapt, în compuşi mai puţin nocivi.

Bioxidul de titan este o substanţă chimică obişnuită, ieftină, care se găseşte într-o diversitate de produse cu utilizare zilnică. De fapt, au calculat studenţii californieni, un acoperiş de dimensiuni obişnuite  ar putea fi acoperit cu această substanţă la preţul de numai 5 dolari. Într-un an, spun inventatorii, ţiglele astfel îmbrăcate ar putea distruge un număr de particule de smog generat de o maşină care a rulat peste 17.000 de kilometri. Pentru inovaţia prezentată de ei, studenţii au câştigat un premiu de 15.000 de dolari oferit de competiţia EPA, iar lucrurile nu se opresc aici. Echipa şi-a propus să continue cercetările şi să extindă aplicarea bioxidului de titan şi la alte materiale, precum vopsea, beton sau parapeţi, totul în scopul luptei împotriva poluării.

 

Mai multe detalii: UC Riverside, EPA P3 Competition, Good News Network

 

Sursa şi foto: Inhabitat

 

Puteţi citi şi:

Inele cu diamante făcute din smogul extras din aerul Beijingului

Pungi cu aer curat, oferite locuitorilor unui oraș chinez extrem de poluat

Bonus de smog pentru angajaţii Panasonic detaşaţi în China

FOTO Protest împotriva poluării din China: miri cu măşti de gaze

Primul chinez care dă în judecată guvernul din cauza smogului

Protest semi-nud împotriva poluării din Beijing

Cel mai tânăr pacient chinez cu cancer la plămâni are 8 ani. Cauza: poluarea aerului

Aerul poluat al Chinei provoacă tensiuni între China şi Japonia

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger