A fost inaugurată prima clădire din lume susţinută energetic de alge

1

BIQ House este numele clădirii inaugurate în Hamburg, Germania, care este alimentată cu energie obţinută cu ajutorul algelor; conceptul este un pilot care va testa cum se poate produce energie din resurse durabile, alternative, în mediul urban, pentru clădiri “vii”, destinate locuirii sau activităţilor de birou, dar care să îşi acopere singure necesităţile de funcţionare.

 

 

Pentru acest proiect şi-au pus forţele laolaltă firma de design Arup, compania de consultanţă germană SSC Strategic Science Consultants şi firma de arhitectură austriacă Splitterwerk Architects. Casa BIQ face parte din expoziţia International Building Exhibition, care are loc la Hamburg. Designerii de la Arup consideră că, în următorii 50 de ani, clădirile noastre se vor transforma complet, datorită dezvoltării industriei robotice (care va produce tot mai mulţi roboţi de întreţinere), a apariţiei vopselurilor fotovoltaice tot mai accesibile populaţiei şi, în general, a dezvoltării unor tehnologii care să ajute ecologia urbană. Pariul celor de la Arup este pe clădirile vii, care vor putea răspunde şi se vor adapta condiţiilor de mediu din jurul lor.

 


„Clădirile urbane ale viitorului vor funcţiona ca un organism viu, aceasta va fi calitatea lor aparte, vor reacţiona la mediul din jurul lor şi îi vor angrena, în acest proces, şi pe cei care locuiesc sau lucrează în interiorul lor”, explică reprezentanţii Arup. Casa BIQ este primul pas major înspre acest viitor. Faţada casei este concepută în aşa fel încât algele încorporate în ea să crească mai repede datorită luminii şi căldurii de la soare, dar să confere mai multă umbră în interior. „Bio-reactoarele” aflate pe faţada clădirii nu doar produc biomasă, care poate fi recoltată, dar, totodată, captează căldura solară şi ambele resurse energetice pot fi utilizate pentru a alimenta clădirea. Sistemul bazat pe alge va fi complet operaţional în decursul acestei luni, când proiectul va avea parte de o a doua inaugurare, un eveniment care să prezinte funcţionalitatea clădirii.

 

Sursa şi foto: Inhabitat


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger