A fost găsită cea mai veche bere din lume care datează de la 1800

1

Mostre din cea mai veche bere din lume au fost colectate în încercarea de a identifica reţeta şi a o produce din nou, informează BBC News.

În iulie 2010, s-au găsit mai multe sticle de ce părea a fi cea mai veche şampanie din lume pe ruina unui vas din Marea Baltică ce datează de la 1800 – 1830. Mai târziu s-a dovedit că sticlele conţineau cea mai veche bere din lume.

Autorităţile locale din lanţul de insule Aland, unde a fost găsită ruina, au început un studiu ştiinţific pentru a determina reţeta originală a berii. Scafandrii au găsit vasul la o adâncime de 50 de metri în arhipelagul Aland, care se întinde între coastele Suediei şi Finlandei în Marea Baltică.

Vasul făcea, se pare, o călătorie între Copenhaga din Danemarca şi Sankt Petersburg, pe atunci capitala Rusiei.

În încercarea de a scoate la suprafaţă cele 145 de sticle de şampanie printre care se numărau sticle vechi de Heidseck, Veuve Clicquot şi Juglar, una dintre sticle a “explodat”, dovedind că este bere.

Berea a fost încercată de patru degustători profesionişti. “Ei au spus că are un gust vechi, ceea ce nu e surprinzător, cu note de arsură. Dar era destul de acidă – ceea ce poate însemna că a avut loc o fermentare în sticlă şi în timp a devenit acidă”, explică Annika Wilhelmson, reprezentanta Centrului de Cercetare Tehnică din Finlanda.

Institutul se ocupă, în prezent, de descoperirea reţetei originale. Reînvierea berii de 200 de ani este un proces dificil. “Orice analizăm, trebuie să facem multă interpretare. Trebui să analizăm ce există astăzi şi să ne gândim la cum era când a fost berea produsă, când era proaspătă, pentru acum, în mod clar, nu mai e proaspătă”, mai spune Wilhelmson.

Foto: Flickr / Andrew Patterson

Citiţi şi:

Iluziile consumatorilor de alcool

Pădurea dependenţilor: Britanicii care înving dependenţa de alcool şi droguri plantează copaci

Maşina care nu porneşte dacă şoferul a băut

Tags:Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger