A fost descoperită proteina care face îngheţata mai rezistentă la căldura verii

0

Oamenii de ştiinţă de la universităţile din Edinburgh şi Dundee din Scoţia au descoperit o proteină care apare în mod natural şi care poate fi folosită în compoziţia îngheţatei pentru a o face mult mai rezistentă la temperaturile ridicate din timpul verii şi a împiedica, astfel, topirea ei rapidă. Proteina se numeşte BslA şi va face ca îngheţata să rămână “îngheţată” mai mult timp, prin legătura pe care o creează între aer, grăsime şi apa din produs.

Un alt beneficiu al proteinei respective ar fi că va face şi consistenţa îngheţatei mai cremoasă. Proteina BslA poate fi obţinută din bacterii prietenoase şi este aderentă la bule de grăsime şi bule de aer, ceea ce ajută la crearea unui amestec mai stabil de îngheţată şi împiedică formarea cristalelor de gheaţă. Pentru producătorii (dar şi consumatorii) de îngheţată, descoperirea proteinei înseamnă că vor putea folosi mai puţine grăsimi saturate pentru produsul lor – adică, îngheţata va avea mai puţine calorii.

Descoperirea ar putea avea efecte benefice şi asupra mediului: producătorii şi vânzătorii de îngheţată nu vor mai fi nevoiţi, astfel, să îngheţe produsele atât de mult şi de tare, ceea ce ar putea duce la scăderea necesităţilor energetice pentru această operaţiune (mai ales când vine vorba de transport pe distanţe mari). “Suntem încântaţi de potenţialul acestui nou ingredient menit să îmbunătăţească îngheţata, atât pentru producători, cât şi pentru consumatori”, a declarat Cait MacPhee, de la Universitatea din Edinburgh, într-un comunicat de presă. Cercetătorii estimează că îngheţata cu proteina BslA va putea fi disponibilă pe piaţă în 3 – 5 ani.

 

Sursa şi foto: Science Alert


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger