VIDEO. A fost descoperită cea mai mare gaură neagră care poate înghiţi întregul sistem solar

2

Cercetătorii au descoperit cea mai mare gaură neagră din univers care este atât de mare, încât poate înghiţi întregul sistem solar şi care are aceeaşi masă ca 6,8 miliarde de sori împreună, informează Daily Mail.

Gaura neagră M87 este aproape de două ori mai mare decât au crezut oamenii de ştiinţă iniţial. În plus, aceştia se aşteaptă să găsească şi altele chiar mai mari în următorii ani.

Cercetătorii au folosit un telescop special adaptat în Hawaii pentru a o observa. Aceasta a fost văzută în M87, de departe cea mai mare şi mai îndepărtată galaxie, la aproximativ 50 de milioane de ani lumină.

Oamenii de ştiinţă spun că s-ar fi format din unirea mai multor sute de găuri negre mai mici. Drept comparaţie, aceştia au spus că gaura neagră din centrul Căii Lactee este de 1.000 de ori mai mică.

Astronomul Karl Gebhardt de la Universitatea din Texas spune că gaura neagră este atât de mare încât poate înghiţi sistemul solar.

“Observaţiile viitoare ale obiectului ne-ar putea ajuta să dovedim că ceea ce numim noi găuri negre sunt, de fapt, găuri negre”, spune, la rândul său, astronomul George Djorgovski, de la California Institute of Technology din Pasadena. “Până acum nu au existat dovezi pe baza observaţiilor directe despre orizontul de evenimente, care este indiciul asupra găurii negre”, mai spune acesta.

Cercetătorul şi echipa sa au monitorizat stelele care orbitau în jurul găurii negre cu 500km pe secundă, ceea ce le-a permis să estimeze masa.

Se pare, însă, că recordul va fi depăşit întrucât cercetătorii plănuiesc asocierea telescoapelor din toată lumea pentru a creşte abilitatea de a observa găuri negre.

Foto: Flickr / NASA Goddard

Citiţi şi:

Futurologul Michio Kaku: Va trebui la un moment dat să părăsim Pământul, pentru că altfel vom muri

Un organism viu se autosusţine de 34.000 de ani

Oamenii de ştiinţă au creat primele găini modificate genetic care rezistă gripei

Tags:2 comentarii

  1. Pingback: Astronomii au descoperit cea mai veche galaxie din Univers » Think Outside the Box

  2. Pingback: Un telescop NASA a depistat 54 de planete prielnice vieții » Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger