A fost descoperit singurul rau submarin activ de pana acum

4

Cercetatorii britanici au gasit in Marea Neagra curenti de apa de 350 de ori mai abundenti decat raul Tamisa curgand de-a lungul fundului apelor sarate si scobind canale la fel cum face un rau pe uscat. Apa curgatoare submarina, care ajunge la 35 de metri adancime in unele locuri, are chiar si vartejuri si cascade, ceea ce o face sa se asemene si mai mult cu echivalentul sau terestru.

Oamenii de stiinta de la Universitatea din Leeds au folosit un submarin robotic pentru a analiza in premiera un canal adanc gasit pe fundul Marii Negre, scrie The Telegraph. Asa au descoperit un rau cu apa sarata care curge cu circa 6 km pe ora pe o portiune de 60 km in lungul canalului si care creaza maluri si vai inundabile asemenea unuia terestru. Daca s-ar fi format pe uscat, raul submarin detectat de cercetatorii britanici ar fi fost al saselea ca dimensiune de pe planeta dupa cantitatea de apa, 22.000 de metri cubi de apa trecand prin canal in fiecare secunda – de 350 de ori mai mult decat in cazul Tamisei si de 10 ori mai mult decat in cel al Rinului, cel mai mare rau din Europa.

Descoperirea ar putea explica cum de supravietuiesc vietatile in adancul si in largul marilor si oceanelor, departe de apele bogate in substante nutritive din apropierea tarmurilor. Raurile, chiar si cele submarine, aduc cu ele sedimente si nutrienti. Dr. Dan Parsons, de la departamentul de geologie si mediu din cadrul universitatii britanice, spune ca apele din canalul traversat de raul sumbarin sunt mai dense decat cele dimprejur gratie gradului mai ridicat de salinitate si cantitatii mari de sedimente.

Specialistul spune ca, asemenea unuia terestru, raul ajunge in campii abisale, un fel de deserturi ale lumii marine, transportand nutrientii si alte ingrediente necesare pentru sustinerea vietii. Apa curgatoare submarina, care inca nu si-a primit numele, izvoraste din apele sarate care se revarsa din Marea Mediterana, prin stramtoarea Bosfor, in Marea Neagra, unde apele au un nivel mai redus de salinitate. Este singurul rau submarin activ descoperit pana acum.

Foto: Universitatea din Leeds

Tags:4 comentarii

  1. Eu zic sa faca turism base si boc impreuna cu elena udrea pe fundul marii.
    Ne-ar fi de mare folos!!!!!!!!!!!!!

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger