A fost descoperit singurul dinozaur care a supravieţuit extincţiei

0

Oamenii de ştiinţă au considerat că dinozaurii (aproape toate tipurile cunoscute) au dispărut odată cu marea extincţie de la sfârşitul perioadei jurasice. Însă fosile recent descoperite arată că cel puţin un tip de dinozaur a reuşit să supravieţuiască evenimentului catastrofic care a dus la extincţie, scrie site-ul Inhabitat, care citează publicaţia Discover.

 

 

Dinozaurul supravieţuitor are un nume greu de pronunţat (greu şi de scris!): Leinkupal laticuada. Acest nume al său se traduce prin “familie pe cale de dispariţie”. Specia sa se pare că a fost ultima care a vieţuit pe Pământ, după dispariţia celorlalte. Şi mai interesant pentru oamenii de ştiinţă este că au descoperit fosilele acestui tip de dinozaur în locuri în care nu au mai fost niciodată găsite indicii privind prezenţa speciei sale.

Dinozaurul în cauză era ierbivor şi, după cum indică fosilele, unul dintre cei mai mari care au trăit pe planetă. Fosilele au fost descoperită în Patagonia (America de Sud), iar până acum prezenţa acestui tip de dinozaur era confirmată numai pentru continentul nord-american. Faptul că a fost descoperit în această altă parte de lume intrigă lumea ştiinţifică, dar o poate face să înţeleagă mai bine felul în care dinozaurii călătoreau pe planetă şi cum s-au împrăştiat după evenimentul catastrofic care a dus la dispariţia lor şi care a schimbat clima planetei.

 

 

Mai multe detalii: Discover

 

Sursa: Inhabitat

Foto: Epsos, Tim Evanston

 

Puteţi citi şi:

Cel mai mare dinozaur din lume, descoperit în Argentina

Tiranozaurul Pinocchio, descoperit în China

10 mituri care nu vor să moară

Povestea unei familii care s-a mutat din Bucureşti în Ţara Haţegului

A fost descoperită coada unui dinozaur în nordul Mexicului

Noul bibelou pentru perete sau birou: craniu de dinozaur imprimat 3D

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger