A fost descoperit primul basm scris de Hans Christian Andersen

0

Experţi danezi sunt de părere că au descoperit primul basm scris de autorul (cunoscut în toată lumea) Hans Christian Andersen (1805-1875). Acesta poartă titlul “Tællelyset” (The Tallow Candle) şi este un manuscris în cerneală găsit, în luna octombrie, de istoricul Esben Brage într-o cutie dintr-o arhivă aflată pe insula Funen, locul de naştere al scriitorului danez.

 

 

La două luni după descoperire, istorii confirmă că manuscrisul de şase pagini a fost într-adevăr scris de Andersen. Ei au datat documentul la jumătatea anilor 1820, când autorul era în plină primă tinereţe. „Nu am niciun dubiu că a fost scris de Andersen”, a confirmat Ejnar Stig Askgaard, de la muzeul Odense. O traducere în limba engleză a basmului a fost publicată de un ziar danez. Dedicaţia de pe document îi este adresată unei doamne Bunkeflod, care era văduva unui vicar şi locuia vizavi de casa în care Andersen a copilărit. Istoricii spun că scriitorul o vizita adesea, în copilărie, deoarece împrumuta cărţi de la ea. „Basmul a fost un cadou de mulţumire pentru femeia a cărei casă a fost atât de importantă pentru el”, consideră Askgaard.

Familia femeii a dat mai departe manuscrisul unei alte familii apropiate de Andersen, familia Plum, în a căror arhivă, de fapt, a fost găsit documentul. Există şi o a doua dedicaţie pe manuscris, datată mai târziu decât cea iniţială, care arată clar transmiterea către Plum de către Bunkeflod. Totuşi, experţii cred că manuscrisul găsit nu este însuşi originalul, ci o copie a acestuia, originalul fiind pierdut. Deşi povestea nu se ridică la nivelul basmelor de mai târziu scrise de Andersen, este cea mai importantă descoperire din 1920 încoace (în termeni care privesc opera scriitorului danez) – atunci au fost găsite memoriile lui Andersen, la Royal Library. Primele basme (oficiale) ale scriitorului au fost publicate în 1835; în total, Andersen a scris 160 de poveşti.

 

Sursa şi foto: Discovery

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger