A fost descoperit ”lacul lui Dumnezeu”

0

Un grup de cercetători australieni a descoperit ceea ce cu greu mai putem crede că există într-o lume puternic explorată și exploatată: un lac neafectat nici de acțiunile oamenilor, nici de schimbările climatice. După cum susțin specialiștii, proaspăt numitul Blue Lake și-a păstrat apele cristalince ca în urmă cu 7.500 de ani.

blue-lake

”Este ca o scladă a lui Dumnezeu”, a declarat Cameron Barr, unul dintre cei care l-au descoperit, către Australian Associated Press. Lacul, aflat pe o insulă la sud de coasta Queensland-ului, este atât de curat, încât se poate vedea prin el la o adâncime de peste nouă metri. Lake Blue este catalogat drept ”refugiu climatic”, nealterat față de acum peste șapte milenii. Cercetătorii au ajuns la această concluzie după ce au analizat indicatori ai schimbărilor climatice, cum ar fi polenul fosil sau algele fosile, numite diatomi. Acești diatomi sunt extrem de vulnerabili la schimbările climatice, înregistrând și cele mai mici fluctuații. În cazul lacului proaspăt descoperit, singurul de acest fel din Australia, acești diatomi au arătat că stuctura bio-chimică a apei era aceeași de acum peste 7.000 de ani.

blue-lake2

În zona unde a fost găsit Lake Blue, lacurile sunt masiv afectate atât de schimbările climatice, cât și de intervențiile umane, multe din lacurile din apropiere secând în ultimii 40 de ani. Motivul pentru care acesta pare să se fi conservat atât de bine vizează faptul că apele sale se scurg într-o mlaștină, apa fiind reînnoită la circa 35 de zile prin straturile acvifere.

Sursa: Yahoo News

Foto: Wikimedia Commons


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger