A fost descoperit cel mai mare număr prim

1

Cel mai mare număr prim a fost descoperit recent şi este format din 17.425.170 de cifre. Astfel, el îi suflă locul întâi în top numărului prim descoperit în 2008, care deţinea titlul de cel mai mare număr prim aflat de omenire. Acesta este format din (numai!) 12.978.189 de cifre.

 

 

Numărul prim care bate recordul (2 la puterea 57.885.161 minus 1) a fost descoperit de matematicianul Curtis Cooper, de la Universitatea Central Missouri, SUA, în cadrul unei „misiuni” matematice cu mii de calculatoare implicate, într-o reţea dedicată căutării numerelor prime (un proiect similar lui SETI@Home, care descarcă şi analizează informaţii radio cu ajutorul telescoapelor uriaşe, în căutarea vieţii extraterestre – Search for Extraterrestrial Intelligence – SETI). Reţeaua care caută numere prime se numeşte Great Internet Mersenne Prime Search (GIMPS) şi adună 360.000 de procesoare la un loc, care operează cam 150 de trilioane de calcule pe secundă. Pentru matematicianul Cooper, acesta este al treilea număr prim pe care el îl descoperă.

„Este ca şi când ai urca Everestul. Te bucuri că descoperi ceva ce nu a mai fost descoperit înainte, asta e frumuseţea provocării”, consideră George Woltman, fondatorul reţelei GIMPS, acum pensionar. Pe lângă faptul că a bătut recordul, numărul descoperit este al 48-lea exemplu de număr prim dintr-o clasă foarte rară de numere prime, numită Mersenne (Mersenne Primes). Acestea sunt cele obţinute prin ridicarea lui 2 la puterea unui număr prim minus unu. Au fost descoperite pentru prima dată acum 350 de ani, de călugărul francez Marin Mersenne. Doar 48 de numere prime aparţin acestei clase, cu tot cu ultimul descoperit. Odată găsit, numărul cu pricina a fost verificat şi de alţi cercetători, cu ajutorul altor calcule, făcute de alte calculatoare, în aşa fel încât să nu existe eroare. Strategia modernă dezvoltată de matematicieni pentru a găsi numerele prime îi scuteşte de un efort foarte mare (şi care ar lua foarte mult timp): ei folosesc o formulă care îi ajută să verifice cât mai multe numere, cu ajutorul tehnicii de calcul susţinute de calculatoare.

 

Sursa şi foto: Live Science


Un comentariu

  1. Era util daca ati fi explicat pentru profani ca mine, la ce foloseste aceasta descoperire.
    E clar ca are o importanta, insa care e aceasta?
    Si de unde se stie ca e “cel mai mare”?

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger