A fost decodificat si genomul arborelui de cacao

1

Dupa secventierea genetica a graului, orezului si porumbului, oamenii de stiinta americani au reusit sa decripteze si codul genetic al arborelui de cacao, realizare despre care spun ca ar putea duce la triplarea recoltelor rezistente la boli si imbunatatirea vietii a milioane de agricultori saraci din Africa si din lumea in curs de dezvoltare care se bazeaza pe planta mai sus amintinta pentru supravietuire.

Producatorul de ciocolata Mars, compania IBM si Departamentul pentru Agricultura din SUA au avut nevoie de doi ani si doua luni pentru a decodificia genomul arborelui de cacao – Theobroma cacao („mancarea zeilor”), format din 420 de milioane de unitati ADN, scrie The Independent. In loc sa obtina brevet pentru aceasta realizare, grupul a preferat sa posteze rezultatele online pentru a fi disponibile tuturor si spune ca descoperirea le va permite agricultorilor care folosesc metode traditionale sa dezvolte arbori de cacao mai robusti, mai productivi si mai rezistenti in fata bolilor.

In vestul Africii, centrul productiei globale de cacao, recoltele sunt scazute in momentul de fata – in jur de 400kg pe hectar. In plus, acestea sunt vulnerabile in fata daunatorilor si a bolilor, care duc la pierderi de circa 700-800 de milioane de dolari din veniturile anuale. Peste ocean, in 1989, infestarea cu ciuperca botezata „matura vrajitoarei” a vanturat  recolta de cacao din Brazilia, care era la acea vreme al doilea producator din lume, iar companiile producatoare de ciocolata sunt ingrijorate si de bolile ce lovesc arborii din Ghana si Coasta de Fildes, care asigura in jur de 70% din productia de boabe de cacao din lume.

Mai departe, circa 6,5 milioane de fermieri care practica agricultura de subzistenta cresc arbori de cacao, care sunt procesati si trimisi apoi pe pietele occidentale, in cadrul unei afaceri estimate la 13 miliarde de dolari anual. Preturile scazute pentru munca lor i-au indemnat insa pe agricultori sa inceapa sa neglijeze arborii de cacao, ceea ce inseamna ca productia de cacao se zbate sa tina pasul cu cererea, care creste cu 3% in fiecare an, chiar daca numarul total al agricultorilor este estimat la 40-50 de milioane.

Profesorul Howard-Yana Shapiro, de la Universitatea din California, Davis, cel care a condus cercetarea spune ca isi propune ca in vestul Africii, unde recolta medie de cacao este de 400 kg pe hectar, sa tripleze aceasta cantitate in urmatorii 10 ani. Trei milioane de tone de cacao sunt produse in fiecare an, iar daca estimarile cercetatorului se vor adeveri, productia ar putea urca pana  la 9 milioane de tone pana in 2020 ca urmare a noii descoperiri.

Foto: Boabe de cacao prajite/Flickr-cstrom

Cititi si:

A fost decodificat genomul graului

A fost decodificat si genomul marului

Tags:



Un comentariu

  1. Pingback: Expertii prevad o criza a ciocolatei in urmatorii 20 de ani » Think Outside The Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger