A fost decodificat genomul graului

5

Geneticienii britanici au anuntat decodificarea genomului de grau, una dintre cele mai vechi si mai importante plante cerealiere din istoria omenirii, relateaza Agerpres. Descoperirea va contribui, cel mai probabil, la obtinerea unor recolte mai rezistente la diferite conditii de mediu si clima.

“Decodificarea genomului graului reprezinta Sfantul Graal al geneticii plantelor” sustine Nick Talbot, profesor de biostiinte la Universitatea din Exeter. “Aceasta descoperire va revolutiona felul in care cultivam graul”, a mai adaugat omul de stiinta care nu a fost implicat in aceasta descoperire realizata de o echipa de cercetatori de la Universitatea din Liverpool, coordonata de prof. Neil Hall.

Cunoasterea genomului acestei plante ii va ajuta pe agricultori sa obtina varietati de grau imbunatatire genetic ce vor rezista mai bine perioadelor de seceta dar si diferitelor boli si daunatori.

“Speram ca in cel mult cinci ani aceasta descoperire sa aiba deja efecte vizibile in felul in care cultivam graul”, a mai comentat prof. Neil Hall.

Culturile de grau sunt cele mai raspandite din lume, iar geneticienii britanici au anuntat ca vor publica genomul acestei plante pe internet pentru a fi folosit ca un instrument pentru imbunatatirea acestor culturi.

Tags:5 comentarii

 1. si uite asa se largeste calea catre graul modificat genetic. Europa inca rezista in fata OMG (organisme modificate genetic), insa nu se stie cat mai poate rezista.

  • Altoirea plantelor tot OMG este si se realizeaza la nivel macro pe planta gata crescuta.Ce discuti tu e acelasi lucru realizat la nivel micro in laborator direct in samanta =)

   • altoirea si modificare genetica sunt doua lucruri total diferite.

    modificarea genetica poate cauza probleme extrem de grave pentru ca nu poti sa iti dai seama cum se va comporta un organism care a ajuns la un anumit cod genetic dupa milioane de ani, atunci cand il modifici.

    e ca si chirurgia plastica. arata foarte frumos imediat dupa ce te-ai operat dar dupa cativa ani ajungi sa arati horror.

 2. Pingback: A fost decodificat si genomul marului » Think Outside The Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger