A fost decodificat genomul ciocolatei

0

Arborele de ciocolată și fragul sunt cele mai recente forme de viață ale căror genom a fost decodificat de oamenii de știință. Această reușită le va permite o înțelegere mai bună a comportamentului biologic al celor două plante și îi va ajuta să le facă mai robuste, mai rezistente în fața bolilor și mai gustoase.

O echipă internațională de oameni de știință condusă de organizația franceză CIRAD a selectat un soi de arbore de cacao numit Criollo, care a fost domesticit pentru prima oară de maiași acum circa 30.000 de ani, scrie The Guardian. Este vorba de unul dintre cei mai vechi arbori folosiți la recolte, care contribuie la producerea uneia dintre cele mai fine ciocolate negre. Majoritatea agricultorilor cresc arbori de cacao din care se naște o ciocolată de o calitate inferioară, și asta pentru că acești arbori sunt mai rezistenți în fața bolilor și garantează o recoltă bună.

Cercetătorii au identificat 28.798 de gene în arborele de ciocolată mai sus amintit, printre care două care îl fac rezistent la boli și un grup de gene folosite de plantă pentru a face unt de cacao, o substanță de mare preț în producerea ciocolatei, a medicamentelor și a cosmeticelor. Alte gene sunt implicate în asigurarea aromei, a savorii și a culorii, în timp ce unele influențează nivelurile de antioxidanți naturali, hormoni și compuși organici numiți terpenoide.

Cacaua fină asigură doar 5% din producția globală de cacao pentru că arborii care o produc sunt sensibili la boli și generează recolte mai slabe decât alte soiuri. Oamenii de știință speră să utilizeze codul genetic al varietății Criollo pentru a da naștere unor soiuri mai productive și a dezvolta o economie durabilă în acest sector, prin atragerea de noi investiții. O veste bună în condițiile în care, toamna aceasta, experții prevesteau o criză a ciocolatei.

Un raport publicat la începutul lui noiembrie și citat de The Independent prevedea pentru deceniile viitoare o scădere dramatică în producția de ciocolată din cauza schimbărilor climatice și a lipsei stimulentelor financiare din agricultură, fenomen care va face ca ciocolata sa devină „la fel de scumpă ca aurul”. „În 20 de ani, ciocolata va fi precum caviarul”, estima un specialist. „Va deveni atât de rară și de scumpă, că un om obișnuit nu și-o va mai putea permite”.

Mare parte din producţia globală de cacao vine din vestul Africii, unde agricultorii care produc cacao pentru multinaţionalele ce controlează piaţa cunosc de ceva vreme gustul amar al recoltelor dulci. Răsplata minimă pe care au primit-o până acum – 80 de cenți pe zi – nu îi mai stimulează să ia tot timpul de la capăt munca obositoare de a replanta copaci pentru aisgurarea continuităţii producţiei – o sarcină care implică mutatul într-o zonă nouă cu păduri dense, unde sunt nevoiţi să aştepte între trei şi cinci ani până la maturizarea unei noi recolte.

Copiii acestor agricultori africani, a căror speranţă de viaţă este de doar 56 de ani, aleg calea oraşelor în loc să se spetească pentru o răsplată atât de mică. În plus, producţia de cacao este ameninţată de competiţia impusă de alte recolte pe care agricultorii le consideră mai atractive din punct de vedere financiar, cum ar fi uleiul de palmier pentru biocombustibili sau cauciucul. Schimbările climatice au schilodit la rândul lor recoltele de cacao în locuri precum Indonezia, iar consumul de ciocolată crește mai repede decât producția de cacao.

În ultimele decenii, toți aceşti factori au dus deja la creşterea preţului la cacao și, pe viitor, ar putea transforma ciocolata într-un produs exotic. Experţii spun că schimbările în ceea ce priveşte practicile din agricultură ar putea evita o criză a ciocolatei. De exemplu, dacă micii agricultori s-ar coagula şi ar lucra împreună, ar putea avea o influenţă mai mare şi ar fi mai stimulaţi să-şi crească în continuare recoltele prin intermediul unor programe ca Fair Trade. La asta se poate adăuga și recenta reușită a cercetătorilor conduși de CIRAD.

Pe lângă genomul ciocolatei, cercetătorii l-au decriptat și pe cel al fragilor, într-un studiu separat, descoperind gene pentru aromă, înflorire și rezistență la boli.

Foto: EPA

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger