Un grup de cercetători a reconstruit, în premieră, mecanismul de învăţare al creierului, putând astfel restitui amintiri pe care le credeam de mult pierdute. Deocamdată însă, doar şoarecii de laborator au avut şansa să-şi amintească lucruri de demult.
În cadrul unui proiect de cercetare, o echipă de oameni de ştiinţă a recreat un aşa-numit “buton” de On/Off al memoriei, reuşind prin intermediul acestei proteze cerebrale să readucă subiecţilor amintiri vechi. Este pentru prima dată când cercetătorii au reuşit să creeze un duplicat al procesului de învăţare al creierului. Acest tratament, testat pe şobolanii care au avut şansa să-şi reîmporspăteze memoria prin comportamente de care uitaseră, îi va putea ajuta în viitor pe cei care suferă de demenţă, de atac cerebral sau cardiac. “Apăsăm pe buton, şobolanii îşi amintesc. Dacă îl oprim, şobolanii uită,” explică Theodore Berger de la departamentul de inginerie biomedicală din cadrul University of Southern California.
Echipa de cercetare a studiat hipocampusul şi comunicarea dintre cele două regiuni ale sale, zona în care memoria de scurtă durată se transformă în memorie de lungă durată. În cadrul acestui studiu, au fost analizate semnalele transmise între aceste două subregiuni, în timp ce şobolanii erau învăţaţi să apese pe o manetă pentru a primi o recompensă. Prin repetiţie, şobolanii au reuşit să-şi imprime acest comportament în memoria de lungă durată. Atunci când cercetătorii suspendau activitatea neuronală dintre cele două regiuni, şobolanilor le dispăreau amintirile “stocate” în memoria de lungă durată. Următorul pas a fost implantarea unei proteze cerebrale electronice în zona de semnal dintre cele două subregiuni, astfel încât şobolanii şi-au putut reaminti comportamentele deprinse mai demult. În viitorul apropiat, această proteză va fi testată în rândul maimuţelor.
Sursa: Discovery News